BERICHT UIT ALASKA: SARAH PALIN DOET ’T NIET

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Máánden liet Sarah Palin de Verenigde Staten in spanning en hing haar geest over de presidentskandidaten die zich al wél in de race gemengd hadden. Zou ze wel? (Ze had immers een eigen realityserie.) Zou ze niet? (Waarom zou ze een riant betaalde baan als commentator bij FOX News opgeven?) Of toch? (Toen ze op vakantie ging in een ‘campagnebus’.) Of toch niet? (Toen haar populariteit afnam.)
Nu heeft Palin – oud-vicepresidentskandidaat, voormalig gouverneur van Alaska en lieveling van de ultraconservatieve Tea Party-beweging – de knoop doorgehakt: ze dingt definitief niet mee naar het presidentschap in 2012. Het ‘orakel van Alaska’ liet woensdagavond (lokale tijd) middels een schriftelijke verklaring weten dat ze denkt dat haar rol in de marge van de politiek ‘effectiever’ is. In een toelichting tijdens een radioshow zei ze dat ze wel ‘betrokken’ blijft bij de poging van de Republikeinen om de Democratische president Barack Obama uit het Witte Huis te krijgen.
Voor kenners van de Amerikaanse politiek komt de beslissing van Palin niet als volslagen verrassing. In juni meldde Michele Bachmann zich al voor het presidentschap, eveneens een aanhanger van de Tea Party en eveneens vrouw (de twee hebben zelfs wel wat van elkaar weg). Bachmann profileerde zich op alle sociaal conservatieve stokpaardjes, zoals lagere belastingen en geen homohuwelijk, waardoor er voor Palin weinig te winnen zou zijn. Eerder woensdag onthulde haar baas bij FOX News waarom hij Palin had aangenomen: omdat ze ‘er lekker uitziet en voor kijkcijfers zorgt’.
Ook leverden memoires van Palins eigen dochter Bristol (die op haar 17de zwanger raakte), haar ex-verloofde Levi Johnston (die haar bezwangerde) en een biografie over Palin zelf negatieve publiciteit op. Zo zou Bristol haar maagdelijkheid zijn verloren nadat ze tijdens een kampeertripje ladderzat raakte, stelde Johnston dat Palin de baby wilde adopteren om een schandaal te voorkomen en had ze volgens biograaf Joe McGinniss als jonge sportcommentator een affaire met een zwarte basketballer en zou ze cocaïne hebben gebruikt. Niet bepaald gunstig als je, zoals Palin, een conservatief en gelovig imago in stand probeert te houden.
Maar erger nog dan de negatieve publiciteit, was dat de drie boeken nauwelijks verkocht werden. De VS had de interesse in Palin verloren. Ook liep haar populariteit in opiniepeilingen zienderogen terug.
Na het definitieve ‘nee’ van Palin en gouverneur Chris Christie van New Jersey, die dinsdag liet weten niet klaar te zijn voor het presidentschap, lijkt het Republikeinse veld duidelijk: de strijd zal gaan tussen de Texaanse gouverneur Rick Perry en Mitt Romney, oud-gouverneur van Massachusetts. Romney lijkt de te kloppen man.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s