OBAMAHAAT IN VS: ‘HIJ WIL MIJN MANIER VAN LEVEN AFPAKKEN’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
DENVER (GPD) – In het congrescentrum van het Crown Plaza hotel in Denver zitten aan het eind van een lange dag van de conservatievenclub CPAC nog tientallen congresgangers op een stoel in een donkere zaal. Er wordt een film vertoond, 2016: Obama’s America, een documentaire van de conservatief Dinesh D’Souza. Het is géén pro-Obama-film, maar een rolprent die de haat jegens de Democratische president aanwakkert. En het is een kaskraker in de Verenigde Staten.
Reizen door Amerika in verkiezingstijd leert dat Barack Obama al lang niet meer de president van alle Amerikanen is. Zo verraadden de ogen van John Bulloch, senator in de senaat van de oerconservatieve zuidelijke staat Georgia, een diepe minachting als hij het over de president heeft. ,,Liever een mormoon dan een moslim”, zo vatte hij net na het Republikeinse partijcongres zijn voorkeur voor Mitt Romney puntig samen. Bulloch is ervan overtuigd dat de president ‘zijn’ Amerika wil afpakken. Hij is niet de enige.
Een groeiend deel van de conservatieven koestert een diepe haat tegen de Democraat uit Chicago, die nog vier jaar in het Witte Huis wil blijven. Als het aan Maria Weese ligt, komt daar niks van in. De vrouw heeft een bord met ‘Fire Obama’ (ontsla Obama) stevig in haar handen geklemd tijdens het jaarlijkse congres van CPAC in Denver. Weese is geboren in Cuba en weet zeker dat Obama van Amerika net zo’n socialistische staat als haar geboorteland wil maken. ,,Ik heb al een land verloren, verdomd als dat me nog een keer gebeurt.”
De VS had vaker onpopulaire presidenten. Maar zoals Obama nu gehaat wordt, werd geen president eerder gehaat, constateerde commentator Bill Press die ‘The Obama Hate Machine’ schreef. ,,De persoonlijke aanvallen tegen hem zijn meedogenlozer en smeriger dan tegen welke andere president in onze historie. Het de haat neemt alleen maar toe.”
Dat viel ook Obama-biograaf David Maraniss op. Hij noteerde in zijn ‘The Story’ wat een grote groep Amerikanen denkt: Obama is niet in de VS geboren – en zou dus volgens de grondwet helemaal geen president mogen zijn – hij is moslim in plaats van christen, hij voert een oorlog tegen het christendom en hij is Marxist en/of een socialist, die Amerika naar Europees model wil omvormen en zo kapot wil maken.
Op de CPAC-conferentie wordt op die sentimenten handig ingespeeld door onderwerpen te agenderen die uitvergroten hoe slecht Obama voor het land is: slecht voor het onderwijs door vanuit Washington te bedenken wat goed is voor de kinderen, slecht voor energieonafhankelijkheid door groene energie te promoten en kolen en gas te ‘criminaliseren’ en slecht voor de vrijheid.
,,Hij probeert mijn manier van leven af te pakken”, stelt Michelle Mras. De boude uitspraak rolt rap over de lippen van de geboren Filipijnse, die vier jaar geleden nog op Obama stemde, maar daarvan compleet is teruggekomen. Maar voorbeelden over hoe de president haar manier van leven probeert af te pakken, heeft ze niet. Mras mompelt iets over de hoge belastingen die het haar bedrijf moeilijk maken. In werkelijkheid zijn de belastingen de laatste decennia alleen maar gedaald.
Het neemt niet weg dat Obama voor de conservatieven het schoolvoorbeeld van een voorvechter van een grote regering, die zich overal mee bemoeid en mensen hun vrijheden ontneemt. Hij denkt beter te weten wat goed voor ons is dan wij dat weten”, sneert Maria Weese, voordat ze aankondigt dat ze naar snel huis gaat om het ‘ontsla Obama’-bord in haar voortuin te zetten.