NUCHTERE NEW YORKERS SCHRIKKEN TOCH VAN SANDY

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Ach, daar gáán we weer, dachten veel New Yorkers bij de eerste waarschuwende woorden van burgemeester Michael Bloomberg over orkaan Sandy. Veertien maanden geleden, in augustus 2011, hadden zij zich al bang laten maken voor orkaan Irene, die ‘dwars door New York’ zou trekken.
Omdat die orkaan op het laatste moment afzwakte tot een tropische storm en afweek van de gevreesde koers, werd een ramp voorkomen. Maar de collectieve gedachte was hetzelfde: ‘Hebben we daarvoor nou pakken batterijen, liters water en tassen vol blikvoedsel ingeslagen?’
Na de eerste persconferentie van Bloomberg over Sandy gingen New Yorkers dus gewoon hun dagelijkse gang. Het zal, net als vorig jaar zomer, wel loslopen. Maar langzaam drong het besef door dat Sandy Irene niet is. Nam Irene vooral hevige stortregens mee, Sandy komt met wind van orkaankracht (144 kilometer per uur) en een stormvloed van misschien wel 3,5 meter hoogte.
Werd er zaterdag nog in supermarkten tussen twee buurvrouwen gegrapt dat ‘ze wel kaartspelletjes zouden doen als de stroom uitviel’, zondag was de sfeer omgeslagen naar bloedserieus. Toen werd duidelijk dat het openbaar vervoer zou worden stilgelegd. Winkels sloten hun deuren om personeel de gelegenheid te geven om veilig naar huis te komen. Zelfs de New Yorkse beurs kondigde aan maandag en mogelijk dinsdag dicht te zijn (voor de derde keer in de geschiedenis wegens weersomstandigheden). Er ontstonden lange rijen bij supermarkten; het was zelfs dringen om winkels binnen te komen.
Dit keer is het effect van de voorzorgsmaatregelen ook voelbaar: bij Irene werd het openbaar vervoer ook stilgelegd, maar dat gebeurde op een zaterdag en op maandagochtend reed alles weer. Dit keer ontwricht het de werkweek.
Toen zelfs de alomtegenwoordige koffieketen Starbucks aankondigde alle honderden vestigingen tot nader order te sluiten, was het duidelijk: dit wordt toch weer spannend. En nu het stil is op straat, metrostations en Times Square verlaten zijn, houdt New York – en de rest van het noordoosten – toch weer de adem in.

KADER:
Ook de verkiezingscampagnes voelen de effecten van orkaan Sandy. Over precies een week is het verkiezingsdag (dinsdag 6 november). In sommige staten, waar de stembureaus al open zijn, wordt verwacht dat kiezers door het slechte weer wegblijven. Dat zou met name slecht nieuws zijn voor president Barack Obama, omdat Democraten doorgaans vaker gebruik maken van het recht om vroeg te stemmen. Geplande campagneactiviteiten van Obama, die maandag in Ohio en Florida campagne zou voeren, zijn afgelast. De president houdt vanuit het Witte Huis de storm in de gaten. Zijn uitdager Mitt Romney blijft wel campagnevoeren in Ohio. Mails waarin hij vraagt om een bijdrage aan zijn campagne, worden de komende dagen niet gestuurd naar mensen die aan de oostkust wonen. Campagnekantoren van beide kandidaten accepteren nu al giften voor de slachtoffers en schade die Sandy gaat veroorzaken.