AMERIKAANSE PRESIDENTSCAMPAGNE – ‘INDUSTRIEEL’ MEDIABOMBARDEMENT

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De satirische website The Onion grapte er bij de afgelopen presidentsdebatten al over: miljoenen Amerikanen wenden zich tot media en internet om erachter te komen wat hun eigen mening over het debat moet zijn. Wat vinden de commentatoren van CNN? Wat zegt de internetkrant The Huffington Post? Serieus bedoeld is het niet, maar het geeft wel aan hoe groot de invloed van de media op de presidentsverkiezing is.
Alle kranten, tijdschriften en tv-zenders als ABC, CBS, NBC, FOX en CNN zijn al maanden in de ban van de verkiezingen. ,,De campagne is een industrie geworden”, constateert mediaprofessor Brett Gary.
De invloed van de media is volgens Gary niet groter dan bij vorige verkiezingen. Wel beschuldigen de conservatieven de media van ‘linkse vooringenomenheid’. Dat wuift Gary, verbonden aan New York University, weg. Wel is het zo dat journalisten in de VS minder kritisch zijn geworden. ,,Als de voormalige presidentskandidaten Newt Gingrich en Michele Bachmann of zakenman Donald Trump bizarre uitspraken doen – ‘ Obama is niet in de VS geboren’ of ‘hij is moslim’ in plaats van christen – dan wordt daar vaak zonder een kritische noot verslag van gedaan.”
Maar meer nog dan de politieke programma’s worden tv-kijkers gebombardeerd door politieke reclameboodschappen. De laatste dagen voor de verkiezing, zeker nu het op een fotofinish lijkt uit te lopen, bestoken de teams van Romney en Obama de kiezers meer dan ooit met die reclames.
Veel Amerikanen zijn de spotjes beu. ,,Ik zet het geluid uit of loop de kamer uit als er weer een reclame voorbij komt”, bekent ook Gary. En dan woont de professor nog niet eens in een staat waar nog om iedere stem wordt gevochten. In Nevada zijn ongeveer 10.000 spotjes per week te zien. En als een kiezer in Ohio van april tot eind september onafgebroken tv had gekeken, had hij al meer dan 132.000 spotjes zien passeren.
Politicoloog John Geer, professor aan de Vanderbilt University trekt de invloed van de reclames in twijfel. ,,Er wordt deze verkiezingscampagne meer dan een miljard dollar (766 miljoen euro) besteed aan spotjes. Ik denk dat achteraf zal blijken dat ze nauwelijks effect hebben gehad. Slechts 4 procent van het electoraat is zwevend.”
Geer vergelijkt het met de wapenwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie. ,,Er wordt geld uitgegeven om te winnen, maar het leidt tot niks.”
Gary is het niet met hem eens. ,,De kiezers zijn wispelturig. We hebben na het eerste tv-debat gezien hoe makkelijk een deel van het electoraat verschoof van Obama naar Romney.”
Volgens Gary kunnen de spotjes wel degelijk het verschil maken. ,,Ze helpen met het ‘framen’ van de boodschap: Obama als een man die de overheid alles wil laten regelen, als degene onder wiens leiding het land in een financiële catastrofe is gestort. Romney als een robotachtige, wereldvreemde man. Dat blijft hangen.”