IMPACT SANDY WORDT NU PAS DUIDELIJK: OOK MARATHON GAAT TOCH NIET DOOR

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Moeder Glenda Moore probeerde haar zoontjes uit alle macht vast te houden toen het water hun auto in het New Yorkse stadsdeel Staten Island omver wierp. De kracht van het water won. Glenda bleef twaalf uur in het koude water naar haar kinderen zoeken. Connor (4) en Brandon (2) werden later gevonden. Verdronken.
Het is één van de vele hartverscheurende verhalen die het resultaat zijn van superstorm Sandy die maandag het noordoosten van de VS geselde. De teller staat op honderd doden en staat nog altijd niet stil. In de stad New York alleen al vielen veertig doden, de helft van die doden viel te betreuren in het stadsdeel Staten Island. Daar bracht Sandy ‘een muur van water’.
Het stadsbestuur besloot vrijdagavond de wereldberoemde marathon van New York zondag niet door te laten gaan, ongetwijfeld ook door harde kritiek uit juist dat zwaar getroffen stadsdeel. De marathon zou zoals altijd vanaf Staten Island van start gaan. Het is ‘gekkenwerk’ dat je daar politieagenten en brandweermannen voor vrijmaakt, terwijl een deel van de stad veranderd is in rampgebied, foeterde stadsdeelvoorzitter James Molinaro donderdag al.
,,De marathon werd een bron van controverse en verdeeldheid”, zo verklaarde de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg zijn beslissing om de marathon toch af te gelasten. Eerder noemde hij het laten doorgaan van de hardloopwedstrijd een voorbeeld van veerkracht van zijn stad. Organisator New York Road Runners gaf aan met het evenement ook geld in te willen zamelen voor de stormslachtoffers. Bovendien levert de marathon de stad miljoenen dollars aan inkomsten op, al zouden er dit jaar door Sandy hoe dan ook minder deelnemers aan de start verschijnen.
De regio rond New York is in tweeën geknipt. In een deel, waar elektriciteit en water het altijd bleven doen, lijkt het alsof de orkaan enkel een nachtmerrie was. Daar rijden de metro’s, de belangrijkste levensader voor de stad. Een ander deel van de stad, waar straten nog altijd blank staan, geen stroom en water is, is nog altijd niet ontwaakt uit die nachtmerrie. Tot wanhoop van bewoners is daar geen eten, nauwelijks drinkwater. Het is verstoken van openbaar vervoer. Verkeer staat vast en lange rijen bij pompstations laten zien dat benzine schaars is.
Het zuidelijke deel van Manhattan heeft via sociale media al een nieuwe naam gekregen, SoPo, vrij naar de hippe wijk Soho: South of Power (ten zuiden van de elektriciteit). Uiterlijk vandaag (zaterdag) zou de stroomvoorziening daar weer hersteld zijn.
In Hoboken, in de staat New Jersey – pal tegenover Manhattan aan de overkant van de Hudson rivier – zijn de problemen groter. Daar moesten duizenden mensen door het leger uit de overstroomde gebieden worden gered. De achtbaan van het pas opgeknapte pretpark van Coney Island, aan de zuidpunt van Brooklyn, ligt in zee. Vrijwel overal langs de bekende Jersey Shore, de kustlijn van New Jersey, zijn strandpromenades weggeslagen.
Ondertussen is de campagne van president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney weer op volle kracht hervat. Obama, die donderdag nog een steuntje in de rug kreeg door de aanbeveling van Bloomberg, is zelfs bezig aan een heuse inhaalslag: in de komende drie dagen doet hij acht staten aan.