HUISARREST VOOR STRAUSS-KAHN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De dertiende verdieping van de New Yorkse rechtbank heeft Dominique Strauss-Kahn geluk en ongeluk gebracht. Geluk, omdat de rechter gisteren besloot hem op borgtocht vrij te laten. Hij wordt vrijdag bij zijn in New York woonachtige dochter onder huisarrest geplaatst. Ongeluk, omdat de Fransman formeel werd aangeklaagd voor wat zich zaterdag in een luxe hotelkamer op Manhattan afspeelde.
De exacte tenlastelegging wordt later bekend, waarschijnlijk pas op 6 juni als Strauss-Kahn wordt voorgeleid. Naar verwachting zal hij beschuldigd worden van een seksueel misdrijf, poging tot verkrachting en wederrechterlijke vrijheidsberoving.
Onder massale mediabelangstelling verscheen de oud-IMF-directeur gisteren voor de tweede keer voor de rechter; ditmaal wel geschoren. Zijn advocaten zouden nogmaals een verzoek om vrijlating op borgtocht indienen, maandag werd een verzoek daartoe nog afgewezen. Zijn advocaten beloofden dat Strauss-Kahn 1 miljoen dollar in contanten zou betalen, zijn paspoort zou inleveren als garantie dat hij niet naar Frankrijk zou vluchten en in afwachting van zijn proces met een enkelband om bij zijn dochter zou logeren. Die woont in New York. Ook krijgt hij een bewaker, de rekening daarvan moet hij zelf betalen. Als Strauss-Kahn toch vlucht, wordt hem nog eens 5 miljoen dollar in rekening gebracht.
Onverwacht maakte de openbaar aanklager ook bekend dat de onderzoeksjury, die woensdag het bewijs bekeek en getuigen hoorde, had besloten Strauss-Kahn in staat van beschuldiging te stellen. Die uitspraak stond aanvankelijk gepland voor de zitting van vrijdag.
Part 51, de krappe rechtszaal waarin de zaak behandeld werd, zat twee uur voor de zitting begon al vol met journalisten; de meesten uit Frankrijk. Buiten de zaal stond een lange rij wachtenden, ook een aantal nieuwsgierige toeristen. Een minuut voor het begin werd de vrouw van Strauss-Kahn door een rechtbankagent naar binnen geleid. Anne Sinclair, een bekende Franse televisiejournalist, werd vergezeld door één van de vier dochers van Strauss-Kahn. Ze had haar arm om de vrouw van haar vader geslagen. Beiden droegen zwart en keken bedrukt.
Direct na de uitspraak hielden zowel de aanklager als de advocaten van Strauss-Kahn een persconferentie. De camera’s daarvoor stonden al vanaf zeven uur ’s ochtends opgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s