MET DE CHARME VAN DIANA WINT PRINS WILLIAM CANADESE HARTEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
OTTAWA (GPD) _ De eerste officiële zin die prins William in het tweetalige Canada uitspreekt, is in het Frans. Als er een bemoedigend applaus klinkt, richt de prins een paar seconden een schalkse blik richting de zesduizend aanwezige Canadezen en lacht verlegen. Precies zoals zijn moeder, Lady Diana, dat ook kon. Hij wijkt af van zijn voorbereide speech: ,,Mijn Frans zal verbeteren naarmate ik hier langer ben.”
Prins William en Kate – officieel Catherine – zijn vrouw sinds twee maanden, zijn net twee uur in Ottawa, de hoofdstad van Canada. Onder luid gejuich liep het paar (hij in een donkerblauw pak, zij in een strakke jurk van diepblauw kant over een crèmekleurige onderlaag en op torenhoge pumps van dezelfde kleur) over de rode loper voor Rideau Hall dat in het uur voor het paar aankwam nog twee keer werd gestofzuigd.
Terwijl de grond 21 keer schudde door de saluutschoten en William de erewacht van landmacht en luchtmacht inspecteerde, babbelde Kate met gouverneur-generaal David Johnston. Telkens als ze een losgeraakte lok van haar zorgvuldig half-opgestoken kapsel achter haar oor duwde, schitterde de blauw saffieren verlovingsring – ooit toebehorend aan Diana – in de zon.
Kelly Vanderkuur (haar Friese vader emigreerde naar Canada) kreeg woensdag op haar verjaardag een replica van die ring cadeau. Ze is dol op het koninklijk huis. Zo dol, dat ze haar dochter dezelfde naam gaf als de koningin. In 1983 schudde Vanderkuur de hand van prins Charles en prinses Diana toen die een bezoek brachten aan het Canadese parlement. ,,Diana was zó beeldschoon”, zwijmelt ze. ,,Ik gun mijn dochter dezelfde ervaring.” Daarom hebben ze twee uur gereden om vanuit Pembroke op tijd in Ottawa te zijn en staat Elizabeth Webster (9) nu met haar beste vriendin Charlotte Oattes (11) achter de dranghekken.
Over het drankhek hebben ze een zelf beschilderd spandoek gehangen: ‘Welkom in Canada Kate. Van Elizabeth en Charlotte’. En alsof dat nog niet genoeg opvalt, hebben de meisjes zich ook koninklijk uitgedost: met witte kanten hoedjes schuin op hun hoofd en witte handschoentjes aan. Hun doel: een handdruk en een foto.
Maar de hertog en hertogin van Cambridge, de titels die William en Kate officieel voeren, komen niet in de buurt van de kinderen. Tot grote teleurstelling van de twee. ,,We dachten dat we een strategische plek hadden uitgekozen en wel zouden opvallen”, pruilt Elizabeth. Charlotte is opgewekter: ,,Ik vond het toch super.”
Prins William en Kate hebben Canada uitgekozen als land om hun eerste officiële bezoek als echtpaar aan te brengen. Canada kreeg in 1786 het eerste koninklijke bezoek over de vloer. Ook 225 jaar geleden heette de prins die de oversteek van Engeland naar Canada maakte William. En de 18de-eeuwse William was net als de 21ste-eeuwse William luitenant in het Britse leger. Het gastland, dat zegt ‘vereerd’ en ‘verheugd’ te zijn door het bezoek, benadrukt de symboliek. Het Britse vorstenhuis is immers óók het vorstenhuis van Canada. Koningin Elizabeth, die er al 22 keer kwam, is ook het staatshoofd van Canada (en nog zestien andere landen in de Commonwealth).
Op Rideau Hall, de koninklijke residentie die de koningin uitleent aan de gouverneur-generaal, werd het paar formeel welkom geheten. En als William dan ook nog eens verklapt dat hij en Catherine er al vóór hun huwelijk naar verlangden om samen naar Canada te komen, kan het prinselijk paar in de ogen van de inwoners van Ottawa niks meer fout doen.

KADER:
* Ottawa is de eerste stop van de tournee van ruim een week die prins William en Kate ook naar de Franstalige (en Republikeinse) provincie Quebec, Prins Edward Island, de Northwest Territories en Calgary brengt. Na hun bezoek aan Canada reist het paar samen naar de Amerikaanse staat Californië.
* De kosten van het bezoek worden door het Canadees ministerie van erfgoed geschat op 1,5 miljoen Canadese dollars (1,1 miljoen euro), maar dat is exclusief de (aanzienlijke) kosten voor de beveiliging van het prinselijk paar.
* Canada bedankte prins William voor zijn bezoek met een voor hem ontworpen vlag en het paar krijgt een muziekstuk te horen dat speciaal voor hen gecomponeerd werd. De compositie St. Andrews Courtship werd vernoemd naar de Schotse universiteit waar William en Kate elkaar leerden kennen.
* Het is de vraag of het prinselijk paar overal in Canada net zo’n warm welkom krijgt als in Ottawa. Bij eerdere bezoeken werden zowel koningin Elizabeth als prins Charles in de Franstalige provincie Quebec begroet door Republikeinse demonstranten. De seperatisten uit Quebec hebben ook nu aangekondigd het bezoek van William en Kate te verstoren. Kevin MacLeod, coördinator van de royal tour, wuift het verzet weg. ,,De monarchie werkt goed, ook in Canada. Dit jonge koppel zal door hun jeugdigheid en dynamiek niet op weerstand stuiten.”
* Van de tour door Canada doen 1396 journalisten verslag, 1122 daarvan wonen in Canada, 274 op andere plekken in de wereld waarvan 97 in het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s