HOOGLERAAR LEERT VS OVER ‘DUTCH MODEL’ VOOR TIENERSEKS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Je tienerdochter heeft een vriendje en wil blijven slapen. In de Verenigde Staten is dat onbestaanbaar. Terwijl het in Nederland wordt geaccepteerd. Waarom verschillen twee westerse landen zo van elkaar? De Amerikaanse socioloog Amy Schalet, professor aan de universiteit van Massachusetts, ging op onderzoek uit voor haar boek ‘Not Under My Roof’ (Niet onder mijn dak). En deed in de VS veel stof opwaaien.

– Waarom hebt u de VS met Nederland vergeleken? Veel Amerikanen zien Nederland al als Sodom en Gomorra.
,,Mijn vader was bioloog en werkte op de universiteit Leiden. Van mijn 2de tot mijn 21ste heb ik in Nederland gewoond. Als ik met Amerikaanse vriendinnen sprak, hoorde ik dat ze het zo moeilijk vonden om alleen te zijn met hun vriendjes. Maar logeren jullie dan niet bij elkaar?, vroeg ik. Want in Nederland was dat zo’n beetje de normaalste zaak van de wereld. Maar Amerika vindt ouders die dat toestaan ‘gestoord’.”

– Waarom? In Nederland lijken veel ouders nog te weten hoe het was om jong te zijn. In Amerika niet?
,,Het is grappig dat je dat vraagt. Terwijl Nederlandse ouders goede herinneringen aan hun jeugd lijken te hebben, zeggen Amerikaanse ouders: ‘we willen niet dat ze doormaken wat wij hebben doorgemaakt’. De seksuele revolutie is in beide landen blijkbaar anders beleefd en Amerikanen hebben daar een negatieve ervaring aan over gehouden.”

–  U zegt dat tienerseks in Nederland genormaliseerd is en in de VS gedramatiseerd wordt. Hoe komt dat?
,,Amerikanen denken dat tieners – en met name jongens – vol hormonen zitten en dat ze die niet kunnen beheersen. Verliefd zijn wordt gezien als iets wat je één keer in je leven overkomt. En dat kan dus niet op je 16de al gebeuren, zo is de redenatie. Daarom bestaat de seksuele voorlichting op veel Amerikaanse scholen alleen uit onthouding. Amerikaanse meisjes worden al slet genoemd enkel en alleen vanwege het feit dat ze seksueel actief zijn. Het Nederlandse begrip van ‘er aan toe zijn’ valt in de VS moeilijk uit te leggen. In Amerika wordt gedacht dat meisjes alleen met liefde bezig zijn en jongens alleen met seks. Terwijl uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse jongens juist heel romantisch zijn.”

– U heeft voor uw onderzoek 130 interviews afgenomen, met ouders, tienerzonen en –dochters. Was het moeilijk om hen over seks te laten praten?
,,Ik legde via scholen contact met ouders voor een onderzoek over jong volwassenen. In de VS heb ik op drie plekken onderzoek gedaan, in Nederland heb ik een stad in het westen gekozen en een stad in Gelderland. Ik zeg niet welke steden, want ik heb iedereen vertrouwelijkheid beloofd. In de gesprekken kwam van alles aan de orde: familie, school, vrienden, hobby’s. Tegen de tijd dat ik over seks begon, was er al een vertrouwensband waardoor het niet vreemd was.”

– Wat wilt u met uw onderzoek bereiken?
,,Mijn boek is veel in het nieuws in de VS. Ik hoop dat Amerikanen zich daardoor realiseren dat er alternatieven zijn voor de Amerikaanse houding. En ik zeg overigens niet dat Amerika het ‘Dutch model’ moet overnemen. Maar eerlijk gezegd hoop ik wel op verandering. Maar als ik realistisch ben, weet ik dat het niet direct zal veranderen.”

– U was als tiener in Nederland. Mocht u van uw Amerikaanse ouders wel uw vriendje te logeren vragen?
,,Die vraag is me vaak gesteld, vooral door Amerikaanse media die er een sensatieverhaal van willen maken, want tienerseksualiteit spreekt nogal tot de verbeelding. Ik geef er geen antwoord op, want het gaat om mijn onderzoek, niet om mezelf. Al zou ik, als ik kinderen zou hebben, voorstander zijn van de Nederlandse aanpak.”