VAKBOND GAAT RATTENPLAAG TE LIJF MET FOTOWEDSTRIJD

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Een rat loopt over het perron en doet een wachtende man verbaasd opkijken. Een dode rat in een hoekje van een metrostation. Een rat die snuffelt – of likt – aan een blikje bier. Deze foto’s van de rattenplaag in de New Yorkse metro kunnen een maand lang gratis openbaar vervoer opleveren.
Zolang metro in New York bestaat, zijn er ratten te vinden. Wachtende reizigers worden regelmatig geconfronteerd met het grijze knaagdier, dat een lege zak van McDonald’s of een wikkel van een reep Snickers plots laat bewegen voor er zelf onder op te duiken.
Dat afval is juist het probleem, vertelt Jim Gannon van de vakbond voor transportpersoneel. Het vuilnis, meestal etensresten, blijft vaak dagen liggen voordat het wordt opgehaald door de servicetreinen van transportmaatschappij MTA. Daar komen ratten massaal op af.
Een woordvoerder van MTA weigert commentaar. ,,Ze hopen dat het vanzelf over gaat”, zegt Gannon. Zijn vakbond riep een fotowedstrijd uit om het probleem aan de kaak te stellen. Degene die de vieste, naarste, engste foto van een rat op www.ratfreesubways.com zet, wordt beloond met een maandkaart voor onbeperkt reizen, ter waarde van 104 dollar (79 euro).
De rattenplaag valt namelijk ook reizigers op. In september werd een wachtende vrouw in haar voet gebeten. Vorig jaar liet een YouTube-filmpje een rat zien die in de treinstel het been van een slapende man opklimt en aan zijn gezicht snuffelt.
Maar het personeel heeft de meeste last van de rattenplaag. Op sommige stations moeten medewerkers handschoenen en hoge schoenen dragen om zich tegen de scherpe tanden van de ratten en de ziektes die zij verspreiden te beschermen.
De vakbond hoopt dat de site MTA ertoe beweegt vaker afval op te ruimen, gaten in metrostations te dichten en vaker de ongediertebestrijder in te schakelen. Inmiddels heft MTA extra geld vrijgemaakt voor twee extra servicetreinen die afval op metrostations moeten ophalen.