FLAMINGO AIR BELOOFT HOOGTEPUNT OP GROTE HOOGTE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CINCINNATI (GPD) – Heel soms dringt een hoge gil de koptelefoon van piloot David MacDonald binnen, dan weet hij dat één van zijn passagiers het wel héél erg naar haar zin heeft. In zijn eenmotorige vliegtuigje worden passagiers toegelaten tot de illustere ‘mile high club’. Oftewel: koppels bedrijven er de liefde op grote hoogte.
Niets aan het Cincinnati Lunken Airport, een klein regionaal vliegveld in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Ohio, ademt romantiek. Roze bordjes wijzen de weg naar Flamingo Air, de ‘stoutste’ luchtvaartmaatschappij van Amerika. Ze bieden toeristische rondvluchten boven de stad, vlieglessen en chartervluchten. 
Maar wat Flamingo Air bijzonder maakt zijn de uurlange ‘romantische’ vluchten voor twee personen. Twee van de zes stoelen worden dan uit het vliegtuig gehaald en vervangen door grote pastelroze en -groene kussens. Het paar krijgt champagne en chocolaatjes om in de stemming te komen. Eenmaal in de lucht mogen de gordels af en gaat het gordijn tussen de piloot en de passagiers dicht.
Het begon 21 jaar geleden als een weddenschap. Na een vlucht zat piloot MacDonald in een hangar na te praten met collega’s toen de ‘mile high club’ ter sprake kwam. Lidmaatschap tot die club vereiste een stiekem bezoek aan het piepkleine toilet van een vliegtuig en vervolgens lenige capriolen om daar tot de daad te komen. Een vliegmaatschappij die vluchten enkel en alleen om de seks zou aanbieden, zou een gat in de markt zijn. ,,Ik wed dat ik geld kan verdienen met zulke vluchten”, zei MacDonald.
Samen met zijn vrouw Sharon McGee ging hij het idee uitwerken. Zonder het vulgair te maken of te expliciet. ,,Dit deel van Ohio is namelijk erg conservatief”, zegt McGee. Ze kozen voor ‘flight of fancy’, wat zich laat vertalen als fantasierijke of extravagante vliegreis, als naam voor de speciale vluchten en onderstreepten de ‘zeer discrete piloot’.
De eerste vlucht was een blind date, samengebracht door een radiostation dat de vlucht van 425 dollar (323 euro) gratis weggaf. MacDonald herinnert zich dat het stel in het busje richting het vliegtuig al niet van elkaar af kon blijven. ,,Sindsdien komt iedereen met een grote glimlach op het gezicht uit mijn vliegtuig.”
Want snel daarna begon de telefoon op het bureau van McGee te rinkelen. ,,De boekingen worden voor 95 procent door vrouwen gedaan. Nette dames tussen de 35 en 50, die er allemaal uitzien alsof ze lid zijn van de Rotary Club. Ze proberen hun huwelijk te redden of willen hun echtgenoot een onvergetelijke verjaardag of trouwdag bezorgen. Eén vrouw wilde haar man op een verzetje trakteren nadat hij zijn chemokuur had afgerond.” Wat McGee nog het meeste bijblijft is de 80-jarige vrouw die het cadeau deed aan haar man. ,,‘Ik ga hem flink verwennen’, zei ze.”
Vreemde verzoeken krijgen ze ook: een stelletje dat aan SM deed en handboeien wilde meenemen, of voor een trio. Beiden werden geweigerd. ,,Niet omdat we het veroordelen”, zegt McGee, ,,maar omdat het niet veilig is om mensen aan boord van een vliegtuig te boeien en omdat er simpelweg geen ruimte is voor een trio.”
MacDonald zegt dat hij nooit stiekem door het gordijn kijkt. Al wordt de zestiger wel eens uitgenodigd om mee te kijken of mee te doen. ,,Dat weiger ik hoor”, haast hij zich lachend te zeggen. ,,Ik moet een vliegtuig besturen en contact houden met de luchtverkeersleiding.” Soms, op een windstille dag zonder turbulentie, voelt hij het vliegtuig wel meebewegen op de cadans van het paar achter hem. ,,De luchtverkeersleiding vraagt dan grappend of ik balansproblemen heb.”