CONSUMENTEN VS WILLEN GEEN ‘PINK SLIME’ IN HUN GEHAKT

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De producent noemt het liever ‘mager rundvleesproduct van fijne textuur’, maar de meeste Amerikanen kennen het als ‘pink slime’ (roze slijm): een goedkope pasta gemaakt van slachtafval zoals bindweefsels en stukken endeldarm dat wordt verwerkt in 70 procent van het Amerikaanse gehakt. Jarenlang was het alleen goed genoeg voor hondenvoer, maar nu staat het bij de avondmaaltijd op tafel bij duizenden Amerikaanse gezinnen.
Of, beter gezegd, stond. Want de afgelopen weken gruwelden de Amerikaanse consumenten bij het ene na het andere bericht over het goedkope vulmiddel. Zo hoorden ze dat pink slime in landen als Canada en Groot-Brittannië verboden is, omdat het slachtafval – en zeker de stukken endeldarm met resten ontlasting – vol zit met bacteriën als E.coli en salmonella. En dat de producent van pink slime, Beef Products Inc., daar een oplossing voor vond: het restvlees wordt bewerkt met ammoniakgas. Dan gaan de bacteriën dood en is er geen gevaar voor de volksgezondheid. TV-kok Jamie Oliver illustreerde het al eens aan verschrikte Amerikaanse ouders en kinderen door een fles ammoniak leeg te gooien in een bak slachtafval.
Hoewel wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van landbouw in 1993 stelden dat het product geen vlees maar afval is en adviseerden pink slime niet goed te keuren voor menselijke consumptie, gebeurde dat wel. Het ministerie stelt dat pink slime compleet veilig is en dat niemand er ooit ziek van is geworden.
De consumenten zijn niet overtuigd. Ze zijn vooral boos dat de toevoeging van pink slime niet op de etiketten staat en dat ze het jarenlang hebben gegeten zonder zich daarvan bewust te zijn. Fastfoodketens als McDonald’s, Burger King en Taco Bell beloofden eerder dit jaar al te stoppen met het toevoegen van pink slime in hun hamburgers en Mexicaanse gehakt. Onder druk van boze en bezorgde consumenten stopte de afgelopen weken de ene supermarktketen na de andere met de verkoop van gehakt waar de roze pasta in is verwerkt. Ook steeds meer schooldistricten weren het rundvleesproduct uit de schoollunches.
De massale afschuw zorgde ervoor dat de vraag naar pink slime afnam. Producent Beef Products zag zich gedwongen om de productie te halveren en drie van de vier fabrieken (in Kansas, Texas en Iowa) te sluiten. Tijdelijk, zo zegt het management, dat hoopt dat de hetze snel overwaait. De producent voelt zich het slachtoffer van een lastercampagne die niet was ontstaan als er consequent was gesproken over ‘mager rundvleesproduct’ in plaats van het denigrerende pink slime.
In een poging consumenten te overtuigen dat het runderproduct veilig is – in de rundvleesindustrie staan immers veel banen op het spel – gingen vorige week de vier gouverneurs uit de staten waar fabrieken van Beef Products staan op bezoek bij de enige nog in bedrijf zijnde fabriek in Nebraska. Ze kregen een rondleiding en aten een met pink slime klaargemaakte hamburger. ,,Het is mager, het is lekker, het is voedzaam”, slijmde gouverneur Terry Bransted van Iowa.