ZORGEN OVER MYSTERIEUS ‘DATACENTRUM’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De bouwvakkers die in de Utah een complex voor de binnenlandse veiligheidsdienst NSA bouwen, moeten hun mond houden. Die geheimzinnigheid roept vragen op: wat gaat er straks in het 305 vierkante kilometer grote bouwwerk gebeuren? De overheid gaat vanuit het centrum straks alle Amerikanen bespioneren, zegt technologiemagazine Wired. Onzin, zegt de NSA, dat kunnen en mogen we helemaal niet.
Zeker is wel dat in de Amerikaanse staat, net buiten het plaatsje Bluffdale, in september 2013 het Utah Data Center verrijst. Het grootste dataopslagcomplex in de VS, gebouwd door ingenieurs van het leger in opdracht van de NSA, kost 1,2 miljard dollar en is daarmee het duurste project van het ministerie van defensie ooit. Op Google Earth-beelden van juni 2010 zijn rijen gele vrachtwagens te zien die de bouwwerkzaamheden voorbereiden.
Volgens Wired, die een anonieme medewerker van de National Security Agency (NSA) heeft gesproken, wordt het pand gebouwd om volcontinu e-mails, de zoekgeschiedenis van internet, telefoontjes, tweets en Facebook van alle Amerikanen te bekijken én op te slaan. De NSA luistert nu al samen met het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland wereldwijde communicatie af via Echelon, dat zoekt op bepaalde ‘verdachte’ woorden.
Maar de dienst, verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid, ontkent dat ze het centrum gaat gebruiken om Amerikaanse burgers te bespioneren. ,,Er zijn veel onjuiste dingen beweerd over het datacentrum”, zegt NSA-woordvoerster Vanee’ Vines. Maar haar verklaring over wat het wél zal zijn – ,,een hypermoderne faciliteit die de inlichtingendiensten zal ondersteunen in de pogingen het land te beschermen en beveiligen” – neemt de nevelen rondom het project niet weg.
En dus is er bezorgdheid, zelfs in het Amerikaanse congres. Eind maart ondervroeg de Democratische afgevaardigde Hank Johnson NSA-directeur Keith Alexander over de beschuldigingen. Hij stelde dat het niet in het vermogen van zijn dienst ligt om alle Amerikanen te bespioneren. ,,We hebben daar geen toestemming voor, noch beschikken we over de technologie om dat soort informatie te verzamelen.”
Vines bestrijdt dat er sprake is van geheimzinnigheid. Toen de bouw in januari 2011 begon, stuurde de dienst een persbericht en werden verslaggevers in een tent bij de bouwput te woord gestaan. Ook de bouwplannen zijn gewoon openbaar.
Daarin is te zien dat het een indrukwekkend complex wordt, met een eigen stroomvoorziening (alleen de energierekening zou volgens Wired al 40 miljoen dollar per jaar gaan kosten), een eigen wateropslag en waar een enorme hoeveelheid data kan worden opgeslagen. Het zou volgens Wired gaan om yottabytes; 1 quadriljoen gigabytes (een 1 met 24 nullen). Daarnaast is er een veiligheidssysteem dat werkt met camerabewaking, identificatie op basis van biometrische kenmerken (zoals irisscans) en een hek dat een aanslag met een 7000 kilo wegend voertuig moet kunnen weerstaan.