TOPLESS VOOR BURGERRECHTEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Waar de meeste vrouwen een drempel over moeten om zich in de zomer voor het eerst met blote benen op straat te vertonen, trekt Moira Johnston (29) meteen haar T-shirt en beha uit. Johnston loopt sinds drie maanden bijna dagelijks halfnaakt rond op Union Square in Manhattan. Voor de burgerrechten, zo claimt ze.
Het is een graad of dertig. Haar blote borsten raken af en toe haar kartonnen etensbakje.,,Ik trok in maart tijdens een yogales mijn shirt uit. Mannen mogen toch ook in ontbloot bovenlijf sporten?” Maar één van de mensen in haar klas diende een klacht in bij de eigenaar. De volgende les deed Johnston het weer en werd haar gezegd dat ze niet meer welkom was.
,,Ik ging naar huis en ik huilde. Toen dacht ik: dan ga ik toch gewoon topless naar buiten.” Inmiddels noemt ze zich een ‘topless activist’ en heeft ze vijftien klachten tegen sportscholen ingediend waar ze niet zonder bovenkleding mag sporten.
De frêle New Yorkse zou niet opvallen als ze kleren aan zou hebben. Toch kijkt niemand vreemd op als ze een plekje zoekt aan de felgroene tafeltjes met klapstoeltjes. Even daarvoor, toen ze op de hoek van Union Square stond, kreeg ze wel verbaasde blikken toegeworpen. Vooral van mannen die twee keer moesten kijken om te zien of ze het de eerste keer goed hadden gezien.
,,Van mannen krijg ik de meeste reacties”, zegt Johnston. Opvallend genoeg zijn die niet vervelend, seksistisch of lacherig. ,,De meeste mensen denken dat het illegaal is en dan leg ik uit dat dat niet zo is.”
New York nam in 1992 een wet aan die het legaliseerde met een bloot bovenlijf over straat te gaan. Maar zelfs de politie is daar niet van op de hoogte, getuige Johnstons arrestatie medio mei. ,,Ik werd aangehouden, geboeid en bedekt. Na anderhalf uur in de cel mocht ik weer gaan. Ik trok buiten direct mijn shirt uit.”
Een aantal avonden per week danst ze in een topless bar ,,ergens buiten de stad. Voor mij is mijn gelijkwaardigheidsmissie een manier om mijn borsten uit die seksuele sfeer te halen. Ze zijn immers ook maar gewoon een deel van mijn lichaam.”
Als het te koud wordt wil Johnston in openbare gebouwen verder gaan met haar actie. Net zo lang tot topless vrouwen worden geaccepteerd. Of tot mannen verplicht een shirt aan moeten tijdens sportlessen. Tot die tijd wil ze, net zoals zoveel New Yorkse mannen, met ontbloot bovenlijf joggen. ,,Ik moet even kijken of dat niet veel pijn doet. En ik wil natuurlijk ook niet dat mijn borsten daardoor gaan uitzakken.”