ROMNEY KIEST RYAN: EEN KEUS MET KANSEN EN RISICO’S

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De Republikeinen hoopten dat een vicepresidentskandidaat de conservatieve achterban enthousiast zou maken, en het lijkt erop dat dit met de keus van Paul Ryan is gelukt. Bij een campagnestop in Manassas, Virginia, een paar uur nadat de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zijn ‘running mate’ officieel gepresenteerd had, klapten duizenden aanhangers zaterdag harder voor Paul Ryan dan voor Romney.
Ryan (42) heeft het ver geschopt, constateerde hij zelf in een recent interview met The New Yorker. Als eerste baantje bakte hij hamburgers bij McDonald’s. Zijn baas achtte zijn sociale vaardigheden toen ontoereikend voor een plek achter de kassa. Nu is hij de vicepresidentskandidaat van Romney. Een keus die de conservatieve Republikeinen blij maakt, maar ook de Democratische tegenstanders.
Ryan moet niet alleen enthousiasmeren, maar ook jeugdig elan brengen (Romney is 65), laten zien dat deze verkiezingen over de economie gaan én de zwevende Midwest (staten als Iowa, Ohio, Michigan en Wisconsin) een duwtje in de Republikeinse richting geven. Ryan kwam bij zijn presentatie zaterdag niet voor niets tevoorschijn vanaf het dek van oorlogsschip USS Wisconsin, vernoemd naar de midwestelijke thuisstaat van het congreslid.
De katholieke Ryan (met mormoon Romney betekent dit het eerste Republikeinse stembiljet zonder protestant) is geen vreemde in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Sinds 1999 – hij was toen pas 28 – zit de politicus namens zijn Wisconsin in het Huis van Afgevaardigden. De afgelopen jaren ontpopte Ryan zich als Republikeins beleidsvisionair. Ryan, van huis uit econoom, werd voorzitter van de begrotingscommissie van het congres en bedacht wat in de Verenigde Staten bekend staat als het ‘Ryan Budget’, een begrotingsplan voor het land waarin een kleine overheid, lagere inkomstenbelasting, hervorming van Medicare (ziekenfonds voor ouderen) en het fors snijden in overheidsuitgaven centraal staan.
Het plan maakte hem een held onder conservatieven, verguisd onder linkse politici. Juist dat maakt het congreslid ook een riskante keuze. Ryan is populair bij Republikeinen omdat hij ideeën heeft, een visie die Romney lijkt te missen of onvoldoende voor het voetlicht weet te brengen. Critici stellen dat Romney vooral tégen alles is waar president Barack Obama vóór is. Ryan kan daar met zijn doortimmerde ideologie – beïnvloed door de (atheïstische) filosofe Ayn Rand, waarvan hij onder druk van de katholieke kerk afstand heeft genomen – over de richting van de economie met meer macht voor de staten verandering in brengen.
De partij van Obama ziet echter in de keus voor Ryan vooral aanvalspunten waarmee ze campagne kunnen voeren. De Democraten spiegelen de hervorming van Medicare die Ryan voorstaat voor als het uitkleden van de welvaartstaat, iets wat vooral het oudere – en betrouwbare – deel van het electoraat zal merken. Ook kan zijn baan als congreslid nog een probleem worden voor Ryan. Het congres heeft een slechte reputatie; bijna 80 procent van de Amerikanen keurt het werk van de congresleden af.Zo leggen beide partijen de keus voor Ryan als vicepresidentskandidaat uit als een geschenk uit de hemel. Terwijl het applaus van de Republikeinen nog klonk, hadden de Democraten binnen een uur na de bekendmaking hun eerste anti-Ryan campagnespot al af.

Kader:
Romney’s ongelukkige versprekingDat Mitt Romney wel eens minder gelukkige uitspraken doet, is bekend. Maar juist op de dag waarop hij zijn vicepresidentskandidaat bekend maakte, ging hij weer de fout in. Voor een enthousiaste menigte sprak Romney over zijn ‘running mate’ Paul Ryan. Toen kwam het moment dat Ryan ook op het podium werd geroepen: ,,Wilt u samen met mij de nieuwe president van de Verenigde Staten, Paul Ryan, welkom heten!”, riep Romney vol overgave. Nadat Ryan zich op een drafje bij hem achter de microfoon had gevoegd, corrigeerde Romney zijn fout met gevoel voor humor. ,,Ik sta erom bekend dat ik zo nu en dan wel eens een fout maak, maar met deze vent maak ik geen fout. Hij is de volgende vicepresident van de Verenigde Staten.” Overigens bevindt Romney zich in goed gezelschap. Toen Barack Obama in 2008 Joe Biden als zijn vicepresidentskandidaat presenteerde, maakte hij exact dezelfde verspreking. Al corrigeerde Obama zijn fout direct.