NOG DRIE MAANDEN TOT ‘ELECTION DAY’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Barack Obama werd zaterdag 51. Pas volgende week gaat hij het vieren, met een feestje in zijn thuisstad Chicago. Zijn beste vrienden zijn welkom, maar ook een paar wildvreemden mogen de Democratische president feliciteren: prijswinnaars die geld hebben gestort in zijn campagnekas. Met nog drie maanden te gaan tot ‘election day’ is zelfs een verjaardag onderdeel van de campagne.
De tijd dringt tot 6 november. Wat de uitslag ook wordt, zeker is dat die winst zwaarbevochten zal zijn. In diverse peilingen verschillen Obama en Romney weinig van elkaar. Ze schommelen tussen de 43 en 47 procent. Bij sommige peilingen is het voordeel voor Romney, bij andere voor Obama.
Maar die polls zeggen in de presidentsverkiezingen nagenoeg niks. Stemmen worden niet op basis van evenredige vertegenwoordiging uitgebracht, er moeten kiesmannen verzameld worden. En die zijn per staat te verdienen. De verkiezingen worden beslist in een aantal cruciale staten. De recentste peilingen laten zien dat Obama in een paar van die staten, Ohio, Pennsylvania en Florida, uitloopt op Romney.
Romney probeerde de afgelopen weken zijn profiel inzake buitenlands beleid op te poetsen. In een speech wilde hij de verschillen tussen hemzelf en Obama duidelijk maken, maar commentatoren zagen vooral overeenkomsten. Een buitenlandse reis werd gekenmerkt door blunders. Hij reisde naar Londen (en vroeg zich daar hardop af of de stad wel klaar was voor de Olympische Spelen), Israël (waar hij stelde dat de Joden vanwege hun superieure cultuur economisch succesvoller zijn dan de Palestijnen en Jeruzalem als hoofdstad aanduidde) en Polen (waar zijn perschef de meegereisde media ‘kiss my ass’ – lik mijn reet – toebeet).
De veelgelezen columnist Roger Simon van Politico bestempelde de reis van Romney als ‘een ramp verpakt in een debacle binnen een catastrofe’. Maar de kiezers die overwegen op Romney te stemmen kan dat weinig schelen. Buitenlands beleid speelt in de verkiezingen geen rol. Het gaat om binnenlands beleid; de economie.
Vrijdag was daar een beetje goed nieuws voor Obama: er waren in juli 163.000 banen bij gekomen, veel meer dan verwacht. Maar de cijfers worden door Romney in zijn voordeel uitgelegd: de werkloosheid steeg in juni van 8,2 naar 8,3 procent. ,,Het economisch beleid van Obama werkt niet”, sneerde Romney. Er kon geen ‘happy birthday’ van af.

Kader:
Wie kiest Romney als ‘veep’; zijn vicepresident? De Republikein moet zijn kandidaat nog bekend maken. Dat doet hij waarschijnlijk binnen twee weken. Om de stemming alvast wat op te voeren, kwam het campagneteam van Romney met een speciale app voor smartphones. Iedereen die het gratis programmaatje installeert, weet straks als eerste (‘nog voor de media’) wie Romney heeft uitgekozen als ‘running mate’. Een opvallende keuze kan Romney het momentum bezorgen. Maar de Republikein zou de wat saaie senator Rob Portman uit Ohio en parlementslid Paul Ryan (econoom) hoog op zijn lijstje hebben staan. Daarmee lijkt de kans op een spannende keus als de Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio uit Florida of outsider en oud-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice, klein.