BROODJE KIP MIDDELPUNT DEBAT HOMOHUWELIJK

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Hoe kan de maker van broodjes gefrituurde kip – volgens fans vooral lekker vanwege een laagje dille-augurken – en wafelfrietjes het onverwachte middelpunt worden van een steeds maar groeiende discussie over het Amerikaanse homohuwelijk? Het overkwam Chick-fil-A, een fastfoodketen met zo’n 1600 restaurants in 29 Amerikaanse staten, vooral in het conservatieve en christelijke zuiden.
Dat de familie achter de keten (oprichter Truett Cathy en zijn zoon, directeur Dan Cathy) zelf ook christelijk (baptist) is, is geen geheim. Al hun restaurants zijn op zondag gesloten, zodat het personeel én de klanten naar de kerk kunnen. Maar Dan Cathy zei een aantal weken geleden dat zijn bedrijf de Bijbelse definitie van het huwelijk steunt; de verbintenis tussen een man en een vrouw. Jaarlijks doneert de familie miljoenen – verdiend dankzij hongerige Amerikanen – aan anti-homo-organisaties. Niks mis mee in een land waar vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel staat. Toch? Mis.
Dat Chick-fil-A (een Engels woordgrapje met kipfilet) de dollars die een klant afrekent voor een broodje linea recta doorsluist naar een doel waar de klant wellicht helemaal niet achter staat, valt bij velen verkeerd. Vooral nu in de VS de steun voor het homohuwelijk langzaam groeit. President Barack Obama sprak zich al uit en zijn partij zal het naar verwachting ook in het programma opnemen. Er kwam een golf van kritiek en een oproep tot boycotten van het restaurant. Burgemeesters van Chicago, Boston en San Francisco lieten weten dat de ‘discriminerende’ keten niet welkom is binnen hun stadsgrenzen.
En ook de enige vestiging van het restaurant in New York, op de campus van New York University; plakkaten op de deur van het Weinsteingebouw laten nieuwsgierigen al weten dat de Chick-fil-A dicht zit vanwege de zomervakantie, staat op losse schroeven. De (lesbische) voorzitter van de New Yorkse gemeenteraad riep het universiteitsbestuur op het restaurant uit het universiteitsgebouw te zetten. Als private organisatie kan de universiteit dat doen. Eerder dit jaar wisten de Bowling Green State University in Ohio en Northeastern University in Boston een vestiging van de keten te weren.
Ook andere ketens als kipconcurrent Kentucky Fried Chicken (‘heerlijke kip geserveerd zonder haat’) en Wendy’s (‘wij zijn trots dat wij wél iedereen serveren’) mengden zich in de discussie. Die laatste sloeg de plank mis door de indruk te wekken dat Chick-fil-A homoklanten weigert. Daar is geen sprake van.
Homobelangenorganisatie GLAAD riep homostellen gisteren (vrijdag) op om elkaar bij wijze van protest in een Chick-fil-A-restaurant te gaan zoenen. Conservatieven, met oud-presidentskandidaten Mike Huckabee, Rick Santorum en Michele Bachmann aan kop, sloegen terug met een ‘Chick-fil-A Appreciation Day’ om te laten zien dat ze vierkant achter de standpunten van het restaurant staan. Die dag, afgelopen woensdag, was het zó druk dat sommige restaurants compleet uitverkocht raakten. Kauwend op een broodje kip bewezen zij dat de oppositie tegen het homohuwelijk nog altijd groter is dan de steun.