(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De president van de Verenigde Staten blijft Barack Obama of wordt Mitt Romney en Obama, die volgens de laatste peilingen uitloopt op zijn rivaal, heeft de beste papieren. Dat neemt niet weg dat Amerikanen op 6 november uit veel meer smaken kunnen kiezen. Sterker: ze hebben de keus uit tientallen kandidaten, met óf zonder partij. Sommigen zijn al bij voorbaat kansloos, omdat ze slechts in één of twee staten mee mogen doen. Ze kunnen zo nooit de 270 kiesmannen verzamelen die nodig zijn om naar het Witte Huis te kunnen verhuizen. Maar als je in de VS geboren bent, staat het iedereen vrij om een gooi te doen naar het presidentschap. Een selectie van kandidaten met hun eigen Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.
* Roseanne Barr for President!
De actrice en comédienne maakt dit keer geen grapje. Haar kandidatuur namens de Vrede & Vrijheidspartij is even bloedserieus als kansloos. De 59-jarige Barr belooft in haar campagne corrupte bankiers achter de tralies te zetten en heeft kritiek op het Amerikaanse tweepartijensysteem. Ze probeerde daarom aanvankelijk kandidaat te worden van de Green Party, die met een beetje fantasie als derde partij kan worden aangemerkt. Ze verloor van Jill Stein.
* Jill Stein for President!
Een arts met een Harvard-diploma die zich ooit folkzanger noemde. De milieubeschermer van 62 vecht vooral tegen haar illustere voorganger: Ralph Nader, de begenadigd spreker die zes keer presidentskandidaat was, twee keer namens de Green Party. In 2000 werd Nader verguisd: zijn populariteit zorgde ervoor dat Democraat Al Gore het presidentschap misliep. Sindsdien krijgen de Groenen veel minder stemmen.
* Gary Johnson for President!
Zowaar een kandidaat mét politieke ervaring. Johnson was, toen hij nog Republikein was, gouverneur van New Mexico. Namens die partij lukte het de gezondheidsfreak van 59 niet om een geloofwaardige kandidaat te zijn (hij werd genegeerd door de media), dus is hij nu kandidaat voor de Libertarian Party. De snelst groeiende politieke partij in de VS (bedankt Ron Paul!) promoot een kleine overheid en grote individuele vrijheid.
* Terry Jones for President!
De pastor in Florida, die vorige week nog in het nieuws kwam omdat hij de omstreden Amerikaanse anti-islamfilm promootte, wil ook president worden als ‘onafhankelijke kandidaat’. Jones leidt een kerkgemeenschap met slechts vijftig volgers, maar dat neemt niet weg dat hij regelmatig het nieuws haalt als hij weer eens het plan heeft opgevat de Koran te verbranden.
* James Harris for President!
Socialisme is een vies, on-Amerikaans woord. Toch doet er een socialistische arbeiderspartij mee aan de verkiezingen,. linkser kan niet. Oud-vakbondslid Harris is hun kandidaat. Afgaand op vorige verkiezingen kan hij rekenen op een paar duizend stemmen. Hij pleit solidariteit, een einde aan de doodstraf en volledige steun voor Cuba. Niet bepaald onderwerpen waar je in de VS de handen voor op elkaar krijgt.
* Jack Fellure for President!
De oudste van dit stel (80) doet mee voor een partij die zich waarschijnlijk beter had thuis gevoeld in de jaren twintig van de vorige eeuw: de Prohibition Party. Zoals de naam al doet vermoeden is de partij – na de Democraten en Republikeinen de oudste partij van Amerika – tegen de verkoop en consumptie van alcohol (ze zijn ook tegen abortus, pornografie en homoseksualiteit). Fellure, die campagne voert op basis van de Bijbelvertaling uit 1611, ontbreekt het niet aan ervaring: sinds 1988 heeft hij aan iedere presidentsverkiezing meegedaan. Hij weet dus ook dat hij dit keer weer niet zal winnen.
De anderen trouwens ook niet.