DE SPIN VAN DE SPINDOCTORS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
DENVER (GPD) – Rob Portman straalt. Na afloop van het eerste presidentsdebat staat de senator uit Ohio zo trots als een pauw in de ‘spin alley’, een ruimte waar de ‘spindoctors’ van de kandidaten vrij spel krijgen om hun visie op het debat te geven. Portman is een belangrijke adviseur van Mitt Romney. Hij werd nog getipt als vicepresidentskandidaat, maar de saaie, kleurloze Portman heeft nu een nieuwe roeping gevonden: hij is degene die in de debatvoorbereiding de rol van Barack Obama speelt. En dat heeft hij kennelijk goed gedaan. Portman lacht nog wat breder terwijl hij een plooi uit zijn patriottistisch rood-wit-blauwe stropdas wrijft: ,,Het was een fantastische avond voor Mitt Romney.”
In de ruimte zwermen na afloop van het debat journalisten om de adviseurs van de kandidaten, als bijen om hun koningin. In ‘spin alley’ (steeg der spindoctors) laten zich woensdagavond net na het debat opvallend veel Republikeinen zien, en opvallend weinig Democraten. De partijgenoten en adviseurs van Obama die zich wél laten zien, zijn vooral bezig met het pareren van kritiek.
David Plouffe, topstrateeg van Obama, krijgt vraag na vraag op zich afgevuurd. Was Obama nerveus? Kwam hij tam over? Zijn antwoord is telkens hetzelfde ,,Nee, helemaal niet.” Maar de stem van Plouffe klinkt bij iedere herhaling schriller, alsof hij het zelf ook niet meer gelooft.
En waarom heeft Obama Romney eigenlijk niet aangevallen op zijn uitgelekte video waarin de Republikeinse presidentskandidaat 47 procent van de Amerikanen wegzet als ‘overheidsafhankelijken’? ,,Wij gaan ervan uit dat iedereen dat verhaal nu wel kent”, zegt Plouffe. Zijn boodschap valt tussen de regels door op te maken: als de president Romney daar op had aangevallen, hadden de kijkers hem als ‘gemeen’ bestempeld. Dat had hem geen goed gedaan.
Waar de Democraten gemaakt vrolijk deden, waren de Republikeinen oprecht opgelucht, alsof er een last van hun schouders was gevallen. Hun kandidaat, vanaf het begin af aan door niemand echt omarmd, deed deze keer precies wat er van hem werd verwacht. ,,Dít is Mitt Romney zoals ik hem ken en bewonder”, dweepte congreslid Jason Chaffetz uit Utah. ,,Hij zette de president op zijn nummer.”
Want sneren naar Obama waren er ook. Oud-burgemeester van New York en voormalig presidentskandidaat Rudy Giuliani verkneukelde zich bijvoorbeeld omdat Obama zonder teleprompter, de doorzichtige plaatjes waarop bij toespraken tekst wordt geprojecteerd, een veel minder goede spreker blijkt. ,,De president deed het vreselijk slecht. Ik denk zelfs dat een teleprompter niet had geholpen.”
Debbie Wasserman Schultz, het congreslid uit Florida dat de Democratische partij leidt, meende juist dat Obama ‘uiterst gedetailleerd’ zijn plan voor Amerika uiteen heeft gezet. Maar was die gedetailleerdheid niet het probleem? Haken kijkers daar niet massaal door af? ,,In tegendeel. Ze willen dat juist van de president horen.” Dan draait de anders zo vriendelijke blondine op haar hakken om, weg bij de kritische journalist uit Nederland.