HET GEVECHT OM DE LATINOSTEM: DE MEESTEN BLIJVEN THUIS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
DENVER (GPD) – Nog nooit heeft Peter Castillo meegemaakt dat de presidentsverkiezing zo vaak gespreksonderwerp zijn bij zijn vrienden en familie als nu. ,,Echt iedereen heeft het er over”, zegt de Amerikaan van Mexicaanse afkomst. Castillo en zijn vriendin Joseline Acevedo zijn in Las Vegas (Nevada) geregistreerd om te stemmen. Ze zijn een uitzondering: ,,De meeste Latino’s gaan niet stemmen.”
In de campagne worden minderheden, studenten en vrouwen extra het hof gemaakt. Barack Obama en Mitt Romney beschouwen hun stemmen als doorslaggevend. Beide kandidaten dingen met name naar de hand van de grootste minderheid: de 50 miljoen Latino’s en Hispanics, Amerikanen van Midden- en Zuid-Amerikaanse komaf.
Speciaal voor hen zijn er tv-spots en folders in het Spaans. Romney zet periodiek zijn Spaanssprekende zoon Craig in. Democraat Obama lijkt de strijd om de minderheden echter te gaan winnen. Volgens peilingen zijn zwarten, studenten, vrouwen en Latino’s vooral op zijn hand. Maar niet allemaal, want veel Latino’s blijven thuis.
Neem Colorado. ,,Van de 550.000 Latino’s die in onze staat wonen, zijn er maar 300.000 geregistreerd”, constateert Guillermo Vidal, voorzitter van de Hispanic Kamer van Koophandel in Denver. In 2011 was de in Cuba geboren Vidal de eerste ‘buitenlandse’ burgemeester van de stad. ,,Ik ben het levende bewijs dat immigranten iets kunnen betekenen. Maar het lijkt alsof ze zich niet vertegenwoordigd voelen door hun regering.”
Castillo beaamt dat. ,,Vooral de Chicano’s (kinderen van illegale immigranten die in de VS geboren zijn en daardoor Amerikaan) gaan vaak niet stemmen.” Volgens zijn vriendin komt dat omdat Obama een aantal van zijn beloften, zoals een hervorming van het immigratiebeleid en een paspoort voor kinderen van illegale immigranten, niet is nagekomen. ,,Ze beloven van alles, maar we moeten nog maar zien wat ze waar maken.”
Volgens Luis Valera, verbonden aan de Universiteit van Nevada, zijn presidentskandidaten al sinds begin jaren negentig actief op zoek naar de Latinostem. ,,George W. Bush was na Reagan de eerste Republikein die de Latino’s wist te bereiken. Hij kreeg in 2004 meer dan 40 procent van hun stemmen.” Romney kan dat wel vergeten, weet Valera. ,,In de voorverkiezingen moest hij rechtse standpunten innemen, ook over immigratie. Hij riep illegale immigranten bijvoorbeeld op zichzelf uit te zetten. Daarmee heeft hij veel Latino’s afgeschrikt. Daarnaast is Obama in het voordeel, omdat veel meer Latino’s zich als Democraat hebben geregistreerd.”
Niet iedereen. Adam Orozco, die met zijn blauwe ogen en blanke huid niet snel voor een Latino wordt aangezien, is trots op zijn Cubaanse afkomst. Hij stemt op Romney. ,,Juist omdat Obama zijn beloftes niet is nagekomen.”