STEMMEN OP ROMNEY IN OBAMA’S WIJK IN CHICAGO

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHICAGO (GPD) – Het is een beetje vloeken in de kerk, dat beseft Monica Phillips ook wel. In het stembureau in de United Church of Hyde Park in Chicago heeft zij zojuist haar stem uitgebracht op Mitt Romney. De student Mesopotamische talen aan de Universiteit van Chicago zegt het op fluistertoon. Hier, in de wijk waar het huis van Barack Obama staat, is de Republikeinse uitdager van de Democratische president niet populair.
IMG_4456Het was voor haar een moeilijke keuze, zegt ze zuchtend, ook omdat ze in Obama’s buurt woont. ,,Volgens mij zijn het allebei geweldige personen en hebben ze op hun manier het beste voor met het land. Maar ik ben student en ik wil straks ook graag een baan.” Phillips denkt dat Romney het beste banenplan heeft. ,,Bovendien heeft hij met de Olympische Spelen in Salt Lake City en als gouverneur van Massachusetts laten zien dat hij kan zorgen voor een sluitende begroting. En zo conservatief is hij niet hoor. In werkelijkheid is hij gematigd.”
Ondanks dat in de staat Illinois al vanaf 22 oktober gestemd kon worden, is het druk in de kerk. ,,In dit kiesdistrict lijkt niemand eerder gestemd te hebben”, lacht Rosalee Atkins, die het stemmen in dit stembureau al meer dan vijftien jaar in goede banen leidt. Maar dit jaar moet zij door een herindeling veel mensen die al jaren in de kerk stemmen, naar een ander stembureau sturen. ,,Dit was altijd het eerste district, maar nu is het district 27. Dat wekt verwarring. Gelukkig is het andere stembureau dichtbij.”IMG_4401
Buiten het stembureau roept Lael Dillard het hard in haar mobiele telefoon. Zojuist kwam ze president Obama met zijn gevolg tegen, die in Chicago de verkiezingsdag doorbrengt. ,,Heel cool”, roept ze enthousiast. ,,Ze klagen hier altijd wel, dat alle wegen worden afgezet als hij ‘thuis’ is, maar niemand vind het echt erg hoor. Iedereen wil dat hij wint.”
De uitslag van de verkiezingen zal vanochtend (woensdagochtend) pas bekend zijn. Het is gisteren (dinsdag) overduidelijk op wie Dillard heeft gestemd. Ze is een grote Obama-fan en stemde in 2008 ook al op hem. Met haar kinderen van acht en tien keek ze naar alle drie debatten. Hij heeft volgens haar veel voor het land gedaan, dat merkte ze zelf ook. ,,Ik kreeg meer belasting terug en hij heeft ervoor gezorgd dat de gezondheidszorg beter wordt. En toen hij de auto-industrie redde, zag je hier in Hyde Park dat veel mensen een nieuwe auto kochten om hun steun te betuigen.”
Binnen, onder banieren met teksten als ‘Heer heb genade’ staan de stemloketten opgesteld. Op het stembiljet, op posterformaat, moeten kiezers de twee delen van een pijl met elkaar verbinden om een stem uit te brengen. Naast de keus tussen Obama en Romney, staan er nog andere keuzes op het gigantische papier: kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden, voor het staatsparlement, voor rechtbanken in de staat Illinois. Het kost de kiezer zo’n twintig minuten om alle keuzes te maken.IMG_4483
Maar de allerbelangrijkste keuze is die tussen de presidentskandidaten, erkent Ahmd Azar. Hij is recent van North Carolina naar Chicago verhuisd en vindt het heel bijzonder dat hij in Obama’s eigen wijk op hem kan stemmen. ,,Dat ga ik straks wel even aan mijn vrienden vertellen.”
De reden voor zijn stem is simpel, zegt Azar. ,,Ik kan hem vertrouwen, ik weet wat ik aan hem heb. De afgelopen vier jaar heeft hij zich bewezen. Bij Romney vraag ik me af of hij zich als president wel zal inzetten voor alle Amerikanen. Hij heeft zich in dat uitgelekte filmpje nogal laatdunkend uitgelaten over 47 procent van zijn landgenoten. Dat hoort niet, als je president wilt worden.”