WAAROM OBAMA WINT EN WAAROM ROMNEY WINT

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
De stembureaus in de VS zijn open. Weg met de peilingen, die beide kandidaten in hun voordeel uitleggen. Het duurt nu niet lang meer voor de uitslag van de enige peiling die er toe doet bekend is: de verkiezing zelf. Tot die tijd verplaatst Hanneke Keultjes zich in de kandidaten en betoogt waarom Barack Obama wint en waarom Mitt Romney wint.

OBAMA’S BELEID WERKT
NEW YORK (GPD) – Het kan niet misgaan. Kijk maar naar de peilingen. Het beleid dat Barack Obama vier jaar geleden heeft ingezet, werkt. Langzaam krabbelen de Verenigde Staten op uit het economische dal. Iedere maand komen er meer banen bij. Het enige dat Barack Obama nog nodig heeft, is een tweede termijn om het karwei af te maken. Dat verdient hij ook.
Obama vroeg deze campagne om geduld, nog ‘four more years’, vier jaar extra, om ‘voorwaarts’ te marcheren en niet onder Mitt Romney terug te keren naar het verleden. Obama heeft weliswaar niet al zijn campagnebeloftes waar kunnen maken, maar hij heeft een klinkende staat van dienst. Obama heeft toch mooi afgerekend met Osama bin Laden, beëindigde de oorlog in Irak, zorgde dat homoseksuele militairen hun geaardheid niet langer verborgen hoeven te houden en dankzij Obamacare, de hervorming van de gezondheidszorg, loopt er in 2014 geen onverzekerde Amerikaan meer rond.
Ook redde hij de auto-industrie in Detroit. Als het aan Romney had gelegen, waren de ‘big three’ (Chrysler, Ford en General Motors) failliet gegaan. Dan waren er duizenden werklozen bijgekomen – en dat voor een kandidaat die zegt dat hij banen gaat scheppen.
Romney daarentegen is vooral druk met belastingvoordeeltjes voor de rijkste één procent van de bevolking. Bovendien doen zijn plannen erg denken aan de neoconservatieve politiek van George W. Bush, waar iedereen tabak van heeft. Ook wisselt Romney voortdurend van standpunt – zo wil hij de ene dag de abortuswet aanpassen en zegt hij de andere dag dat hij niks zal doen om abortus aan banden te leggen – dat wekt geen vertrouwen.
Nee, dan Obama. De kiezers weten wat ze aan hem hebben: een krachtig leider die pal staat voor de middenklasse, die een derde van de Amerikaanse bevolking omvat.
Als dat alles de kiezer niet overtuigt, calculeerde de New York Times ook nog dat Obama op basis van zijn voorsprong in cruciale staten en vanwege het kiessysteem waarin de winst in die staten de doorslag geeft, veel meer wegen heeft naar de winst dan Romney (431 tegen 76). Alleen al daarom wordt Obama president.

ROMNEY ZAL OBAMA’S BELOFTEN WAARMAKEN
NEW YORK (GPD) – Het kan niet misgaan. Kijk maar naar de peilingen. Amerikanen zien nu in dat het Mitt Romney is die echte ‘change’, verandering, gaat brengen. De ontevredenheid over de economie is groot en hij is de president die het roer om gaat gooien.
Zelf hamerde de Republikeinse presidentskandidaat daar tijdens de campagne-eindspurt ook op. Ja, die Barack Obama, die mag vier jaar geleden dan wel campagne gevoerd hebben met zijn kreet ‘hoop en verandering’, maar daar kwam bitter weinig van terecht. Samenwerken met het congres deed hij al helemaal niet. Sterker: afspraken met de Republikeinse leider John Boehner lieten soms maanden op zich wachten. Wetgeving werd geblokkeerd, het land raakte gepolariseerd. Is dat wat Obama bedoelde toen hij het over samenwerking tussen de partijen had?
Nee, Romney kan dat beter. Als zakenman is hij gewend compromissen te sluiten om een doel te bereiken. Als gouverneur van Massachusetts deed hij dat ook. Waar Obama het liet afweten, heeft Romney al bewezen dat hij kan samenwerken.
Daarbij is Romney degene die de verzwakte economie weer aan het bloeien krijgt. Het is allemaal leuk, die wind- en zonne-energie waar Obama zich sterk voor maakt, maar Amerika heeft energiebronnen nodig die afrekenen met de afhankelijkheid van buitenlandse olie. Daarom moet er geboord worden, in zee bijvoorbeeld, moet de Keystonepijplijn – waarmee ruwe olie van Canada naar de VS wordt getransporteerd – worden aangelegd en moet de Amerikaanse kolenindustrie gestimuleerd worden. Dát schept pas banen.
Al die overbodige overheidsuitgaven van de regering-Obama, die de vrije markt dwarsbomen, zal Romney aan banden leggen. Dat zal de torenhoge staatsschuld, die onder Obama alleen maar hoger is geworden, verminderen.
Bovendien zullen veel mensen die dat niet tegen opiniepeilers durfden te zeggen vandaag Republikeins stemmen. Het is hip om links te zijn: kijk maar naar alle beroemdheden en de linkse media. Maar achter het gordijn van het stemhokje, zullen zij toch op de Republikein stemmen. Daarom wordt Romney president.