GROUND ZERO IS NA DOOD BIN LADEN ‘WIN STREET’

Op de plek waar terroristen onder zijn leiding duizenden Amerikanen doodden, wordt de dood van Osama bin Laden uitbundig gevierd als overwinning op het terrorisme.

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Een hardloper – korte broek, T-shirt, oortjes in – stopt even bij een dranghek bij Ground Zero in New York. Hij rust zijn blote knieën op het asfalt, leunt met zijn armen over de gele railing en vouwt de handen. Minutenlang is de man alleen met zijn gebed.
Deze maandag is niet zoals iedere andere dag. De plek waar tot 11 september 2001 de Twin Towers van het World Trade Center stonden is zondagnacht veranderd in een bedevaartsoord, waar patriottistische Amerikanen samenkomen om te vieren dat hét gezicht van het terrorisme, Osama bin Laden, dood is.
Ray Maldonado klemt een geïmproviseerd kartonnen bord met ‘We Got Him’ (‘We hebben hem’) in zijn handen. ,,Die heb ik hier in 5 minuten gemaakt, met een meegenomen viltstift.” De 27-jarige uit Paterson, New Jersey, keek zondagavond (Amerikaanse tijd, red.) nietsvermoedend naar sportzender ESPN toen hij van een vriend hoorde dat president Obama ‘groot nieuws’ had. Na diens toespraak stapte Maldonado direct met een vriend in de auto om naar Ground Zero te rijden, met een T-shirt met het Vrijheidsbeeld erop aan en een Yankee Doodle-hoed op. Zijn vriend is al lang weer weg, maar Maldonado wil voorlopig blijven. ,,Ik had nooit verwacht dat ze Bin Laden zouden pakken of doden. Het was zo’n verrassing, hier moet ik nog van genieten.”
Bevin Van Orden (19) is naar eigen zeggen ‘uitzinnig’. Hij is naar Ground Zero gekomen om zijn ‘liefde voor Amerika’ te tonen. Om zijn schouders heeft hij de Amerikaanse vlag geslagen. Als de massaal toegestroomde tv-verslaggevers live de uitzending in gaan, wappert hij de ‘Stars and Stripes’ hoog in de lucht en roep hij ‘America, whoehoe!’. Eigenlijk moet de jongen uit New Jersey naar zijn werk, maar zijn vaderlandsliefde is sterker dan zijn plichtsbesef.
Bouwvakker Joe Cloonin is wel gewoon aan het werk. Al wist hij niet wat hij zag toen hij bij het World Trade Center de metro uitkwam. Tientallen satellietwagens van tv-stations, veel glunderende politieagenten – ,,ik mag officieel niks zeggen mevrouw, maar ik ben intens gelukkig” – en vooral veel, heel veel mensen. Zelf hoorde Cloonin het nieuws pas ’s morgensvroeg. ,,Na tien jaar eindelijk genoegdoening.”
De bouwvakker zorgt met zijn collega’s voor de verwarming en airconditioning in WTC Tower 1, de nieuwbouw-wolkenkrabber die ook wel bekend staat als Freedom Tower. Het roert de vijftiger iedere dag dat hij meewerkt aan de herbouw van het complex dat door terroristen vernietigd is. Vooral omdat de tienjarige herdenking van de aanslagen dichtbij is. ,,Bin Laden kan wel dood zijn, maar er staat gewoon weer een andere terrorist op.” Cloonin is blij dat Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen. ,,Zo wordt zijn graf niet als dat van een martelaar vereerd.”
Hoewel Ground Zero doorgaans een plek is waar in stilte de gruwelijkheden van 9/11 worden herdacht, was de sfeer gisteren ronduit uitgelaten, zeggen landmachtofficieren in opleiding Benjamin Meyers en Sean Bowden (beide 20). Voorbijgangers willen de militairen de hand schudden en roepen bedankt. Bowden: ,,Vandaag ben ik nóg een beetje trotser dat ik dit uniform mag dragen.” Meyers wijst naar de straatnaambordjes op de hoek van Church Street en Vesey Street, bij Ground Zero. Met lichtblauw tape zijn beide straten omgedoopt tot Win Street. ,,Dat zegt toch alles.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s