EN WEER DONDERT EEN MACHTIGE MAN VAN ZIJN VOETSTUK

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De aderen op zijn voorhoofd kloppen, zijn keel moet hij continu schrapen en zijn kaakspieren zijn gespannen. Dan komt in de conferentiezaal van het Sheraton Hotel in New York het hoge woord er uit: democraat Anthony Weiner (46), lid van het Huis van Afgevaardigden, heeft via sociale netwerksites Twitter en Facebook ‘ongepaste’ gesprekken gehad met jonge vrouwen, waarbij hij ook schunnige foto’s van zichzelf stuurde.
Al anderhalve week is de Verenigde Staten in de greep van ‘Weinergate’. Toen werd duidelijk dat vanaf het twitterprofiel van Weiner een close-up foto van een in een grijze strakke boxershort gestoken kruis was gestuurd. Weiners naam spreek je uit als ‘wiener’, wat zoveel betekent als ‘piemel’. Hilariteit alom. Weiner, een rijzende ster binnen de democratische partij, ontkende alles. Zijn account was ‘gehackt’, stelde hij. Maar hij weigerde daar onderzoek naar te laten doen. Al snel volgde de draai: hij kon niet ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ zeggen dat de foto niet van zijn kruis was, maar één ding was zeker, vertelde hij tegen alle anchors van Amerikaanse nieuwsprogramma’s, híj had die foto níet gestuurd. ,,Ik ben het slachtoffer van een grap.”
De publiciteitsstorm was al geluwd en Weiner moet al bijna opgelucht adem hebben gehaald toen blogger Andrew Breitbart maandag nieuwe foto’s op internet plaatste. Dit keer van een ontbloot mannenlijf, kennelijk toebehorend aan Weiner. De afgevaardigde, wiens droom het is om in 2013 een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York, restte niets anders dan diep door het stof te gaan.
,,Ik heb een vreselijke fout gemaakt, ik heb daarover gelogen en ik ben niet eerlijk geweest tegen mijn vrouw en mijn familie”, sprak Weiner op een haastig belegde persconferentie een paar uur nadat die andere machtige man, Dominique Strauss-Kahn, in dezelfde stad voor de rechter verscheen. De politicus had de foto van hem in de grijze boxershort als een privébericht, een DM in twittertermen, willen sturen naar de 21-jarige studente Gennette Cordova. Maar hij maakte de fout de afbeelding op het openbare deel van twitter te plaatsen. ,,En toen raakte ik in paniek. Ik schaamde me kapot.”
Na zijn aanvankelijke leugens deed hij zijn best om op alle vragen eerlijk antwoord te geven. Hij had met zeker zes vrouwen ongepast contact gehad in de vorm van expliciete berichtjes, foto’s en telefoonseks. Geen van de vrouwen had hij ooit in levende lijve ontmoet. Soms sprak Weiner met een onvaste stem of tranen in zijn ogen, met name als het om zijn beeldschone vrouw Huma Abedin (34) ging. Zij is een assistent van minister Hillary Clinton van buitenlandse zaken. Clinton moet weten wat Abedin nu doormaakt. Haar man Bill loog immers ook over meerdere affaires voordat hij openlijk excuses maakte.
Net als Clinton is Weiner niet van plan om zijn zetel op te geven. Zijn kiesdistrict mag bij de volgende verkiezingen over hem oordelen, zo stelde hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s