CAIN WEERSPREEKT NIEUWE BESCHULDIGINGEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Herman Cain heeft diep in zijn geheugen gegraven en weet het zeker: hij heeft Sharon Bialek nooit gezien en haar naam doet ook geen belletje rinkelen. Bialek is één van de vier vrouwen die presidentskandidaat Cain van ongepast seksueel gedrag beschuldigt, maar Cain ontkent het in alle toonaarden. ,,Ik ben nooit ongepast geweest met iemand. Punt uit.”
Vlak voor zijn persconferentie, gisteren, trad er een tweede vrouw in de openbaarheid. Karen Kraushaar is nu woordvoerder bij het Amerikaanse ministerie van financiën, maar werkte in de jaren negentig bij de National Restaurant Association, waar Cain de baas was. In de New York Times zei ze te overwegen samen met de andere drie vrouwen haar verhaal te doen. ,,Zodat het bewijs in z’n geheel beschouwd kan worden.”
Maandag vertelde Sharon Bialek tijdens een persconferentie met onvaste stem dat Cain onder haar plooirok had gegrepen en haar hoofd richting zijn kruis had gebracht. Cain sloeg terug met zijn eigen, bizarre persconferentie, waarin hij zich liet introduceren door zijn advocaat, zoals Bialek dat ook deed. Advocaat Lin Wood stelde dat Cain vals beschuldigd werd en dat hij ‘een goede en fatsoenlijke man’ is. Vervolgens nam Republikein Cain zelf het woord om te zeggen dat hij nu niet en nooit niet uit de presidentiële race zal stappen. ,,Sommige mensen willen niet dat Herman Cain president wordt”, sprak Cain over zichzelf in de derde persoon enkelvoud. Hij ziet het als één groot complot om hem, als zakenman, buiten het Witte Huis te houden.
Op de vraag of hij bereid zou zijn tot een leugendetectortest, antwoordde Cain: ,,Ja, absoluut.” Om te vervolgen met: ,,Als ik er een goede reden voor zou hebben.” Het is niet duidelijk of hij daarvoor zou slagen, aangezien een radiopresentatrice gisteren stelde dat ze Cain en Bialek een maand geleden nog op een bijeenkomst van de conservatieve Tea Party-beweging heeft gezien; ze zouden er kort met elkaar hebben gesproken.
De geschiedenis leert dat seksschandalen Amerikaanse politici niet de kop hoeven te kosten. Bill Clinton werd in 1992 president ondanks Gennifer Flowers die riep dat ze een affaire met hem had. Arnold Schwarzenegger werd in 2003 een week voor de gouverneursverkiezingen in Californië door 15 vrouwen beschuldigd van ongepast gedrag, maar werd toch gekozen. Kan Cain ondanks het schandaal kans maken op de Republikeinse nominatie?
Cain kon afgelopen weekend even opgelucht ademhalen, omdat zijn drie beschuldigers anoniem wilden blijven. Als tv-zenders niemand hebben om te interviewen, bloeden aantijgingen als deze snel dood. Nu Bialek in de schijnwerpers is getreden en Kraushaar mogelijk volgt, kunnen de Amerikaanse media de beschuldigingen tegen de Republikeinse presidentskandidaat een gezicht geven.
Als die beschuldigen ondanks Cains stellige ontkenning waar zijn, kan het zijn campagne opblazen. Het verschil met Clinton en Schwarzenegger is groot. Clinton bleek later inderdaad een relatie met Flowers te hebben gehad – met wederzijdse toestemming. Schwarzenegger bood zijn excuses aan voor zijn ongepaste gedrag. Als de lezing van Bialek klopt, heeft Cain zich schuldig gemaakt aan aanranding. Het is de vraag of zijn potentiële kiezers hem daarmee weg laten komen. Een peiling van Reuters liet gisteren al zien dat 40 procent van de Republikeinen na de persconferentie van Bialek een minder positief beeld heeft van Cain.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s