GAAT HEEN EN VERMENIGVULDIGT U

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Wat gebeurt er als je de grootte van je gezin overlaat aan God? Dan zit je met een beetje pech – of geluk, het is maar hoe je het bekijkt – binnen 23 jaar met negentien kinderen en een twintigste op komst.
Het gezin Duggar neemt de Bijbelpassage ‘Weest vruchtbaar, en vermenigvuldigt’ (Genesis 1:28) wel heel letterlijk. Deze week maakten ze op de Amerikaanse tv temidden van hun imposante kinderschare bekend wederom gezinsuitbreiding te verwachten. Moeder Michelle (45) keek adorerend op naar haar echtgenoot Jim Bob (46). En die keek even liefhebbend terug. Ze waren ‘verrukt’ door het nieuws. ,,Tussen onze kinderen zit maximaal zestien tot achttien maanden. We hadden niet meer gedacht dat God ons nog een kind zou geven.”
De jongste Duggar-telg, Josie, was immers al in 2009 geboren. De bay kwam drieënhalve maand te vroeg en zowel Josieals moeder Michelle waren er door complicaties bijna niet meer geweest. Josie moest zeven maanden in het ziekenhuis blijven, en de ouders werd een nieuwe zwangerschap ontraden. Maar de Duggars, baptisten uit Arkansas, doen niet aan geboortebeperking en gaan gewoon door tot de onvruchtbaarheid toeslaat.
De Duggars zijn bekenden in de VS. Al jaren heeft het gezin een realityserie op de zender TLC. De serie veranderde vaak van naam: van ’17 Kids and Counting’ in ’18 Kids and Counting’ in ’19 Kids and Counting’.
Over een half jaar wordt het ’20 Kids and Counting’, mits de zwangerschap van Michelle goed verloopt. Zelf zegt ze nog nooit zo gezond te zijn geweest. Artsen zouden haar uiteindelijk het groene licht hebben gegeven. En zelfs als ze dat niet hadden gedaan, heeft God dat met de bevruchting wel gedaan.
Dankzij de opbrengsten van de serie, gecombineerd met hun werk als makelaar, kunnen de Duggars hun kinderen schuldenvrij onderdak bieden in een gigantisch huis in Tontitown.
Of het een meisje of een jongen wordt, is niet bekend, maar wel dat de naam van nummer twintig zal beginnen met de J van vader Jim-Bob. De namen van de andere negentien: Joshua (23), Jana en John-David (21, tweeling), Jill (20), Jessa (19), Jinger (17), Joseph (16), Josiah (15), Joy-Anna (14), Jedidiah en Jeremiah (13, tweeling), Jason (11), James (10), Justin (8), Jackson (7), Johannah (6), Jennifer (4), Jordyn-Grace (2 jaar en 11 maanden) and Josie (1 jaar en 11 maanden). Overigens heeft de oudste, Joshua (23), zelf ook al twee kinderen. Ze heten Mackynzie en Michael, met de M. van Michelle, hun oma.