PIZZA IS GROENTE, BEPAALT AMERIKAANS CONGRES

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Wat hebben broccoli, witte kool, sperziebonen en pizza met elkaar gemeen? Het zijn allemaal groenten. Een dunne ronde bodem belegd met tomatensaus, peperoni, een dikke laag kaas en een verdwaald stukje ui of paprika is groente? Correct. In de Verenigde Staten tenminste. U leest het goed. Het Congres heeft het zelf besloten.
In het land waar zwaarlijvigheid een ware epidemie is, waar gevochten wordt tegen de nadelige effecten als suikerziekte en hart- en vaatziekten en waar First Lady Michelle Obama zich persoonlijk inzet voor gezonder eten en meer bewegen is pizza een groente. Nogmaals: u leest het goed.
Dat komt zo: in het congres bakkeleien Republikeinen en Democraten al maanden over bezuinigingen om de uitdijende staatsschuld terug te brengen. Ze kijken daarbij ook naar de gesubsidieerde schoollunches, waar vaak friet en pizza op het menu staan. Dat moest gezonder: minder zout, minder vet, meer volkoren producten en meer groente. Het klinkt mooi – en verstandig – maar het is te duur.
Omdat de overheid bij die schoollunches een minimum portie groente moet serveren, werd gekeken naar creatieve alternatieven. Tomatensaus is rijk aan voedingsstoffen en dus gezond. En dat maakt voedsel dat bereid wordt met tomatensaus ook gezond. Oók als de gepureerde tomaat schuil gaat onder een dikke laag kaas (vol met zout) en een bodem waar geen meergranen of volkoren aan te pas is gekomen.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw had voorgesteld om pizza pas bij 120 milliliter tomatensaus per pizzapunt als groente te bestempelen. Maar dat stuit op verzet. Een pizzapunt zou dan zwemmen in tomatensaus en geen schoolgaand kind zou het willen eten. Nee, twee eetlepels tomatensaus, de huidige norm, is ruim voldoende.
En zo werd het congres de speelbal van de sterke lobby van bedrijven die diepvriesmaaltijden aan scholen leveren, de zoutindustrie en de aardappelboeren. De groentelobby kan er nog iets van leren.
Het was overigens niet de eerste keer dat de VS probeerde een tomatenproduct tot groente te promoveren. In 1982 wilde toenmalig president Ronald Reagan tomatenketchup bestempelen als groente om kosten te besparen. Een patatje ketchup zou dan gewoon frietjes met groente worden. Reagan werd – terecht – uitgelachen en zijn plan mislukte.