WERD SHANNAN GILBERT HET 11DE SLACHTOFFER VAN DE SERIEMOORDENAAR?

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Nog één keer besloot de politie de met braamstruiken begroeide kustlijn van Long Island af te zoeken naar Shannan Gilbert. Er waren al tien lichamen gevonden – allemaal slachtoffers van de ‘Long Island Serial Killer’. Maar de 23-jarige Gilbert, met wiens vermissing de zoektocht begon, was er niet bij. Tot deze week. Al denkt de politie dat haar dood los staat van de andere vermoorde prostituees.
Als Gilbert in de nacht van 1 mei 2010 niet was verdwenen, dan waren de lijken op het strand van Long Island nooit gevonden. Die nacht rende Gilbert in blinde paniek over de weg in Oak Beach op Long Island, op een uur afstand van New York City. Escortmeisje Gilbert maakte via de website Craigslist een afspraak met een cliënt. Drie uur lang was ze in zijn woning, maar toen haar klant weigerde te betalen, belde ze met het alarmnummer 911. In het 23 minuten lange gesprek roept ze: ‘ze willen me vermoorden’ om vervolgens, om 5 uur ’s nachts, naar het huis van een buurman te rennen. Die belt ook 911. Tegen de tijd dat de politie arriveert, is Gilbert verdwenen.
De familie van Gilbert drong zeven maanden lang aan om de vermissing te onderzoeken. Toen de politie in december vorig jaar eindelijk ging zoeken, stuitte ze op lijk na lijk – de meeste gewikkeld in jutezakken. De moordenaar had niet eens de moeite genomen ze te begraven. Vijf werden geïdentificeerd als prostituees tussen de 20 en 27 jaar die via internet aan hun klanten kwamen. De identiteit van één vrouw en haar eveneens dood gevonden peuterdochter is onbekend. De politie ontdekte ook het lichaam van een onbekende, in vrouwenkleding gestoken Aziatische man, een schedel en een zak met botten.
Terwijl de ophef in de VS toenam – een seriemoordenaar! – en de ene na de andere ‘special’ op tv verscheen, bleef de politie in opperste verwarring achter. Zelfs de ingeschakelde FBI had geen idee wie verantwoordelijk was voor de moorden. Later zeiden de autoriteiten ervan overtuigd te zijn dat de moorden door twee of meerdere daders gepleegd waren. Daar kwamen ze eind vorige maand weer op terug: er is één dader.
Die man heeft, zo denkt de politie, met de telefoon van slachtoffer Melissa Barthelemy vijf weken lang gebeld met haar jongere zusje Amanda. De gesprekken werden gevoerd vanuit het centrum van Manhattan, maar de dader bleef nooit lang genoeg aan de lijn om door de politie te worden getraceerd. Daardoor wordt gespeculeerd dat de moordenaar zelf een agent is.
De politie houdt de seriemoordenaar vooralsnog niet verantwoordelijk voor de dood van Gilbert, zegt een woordvoerster. Ondanks het feit dat het wel erg toevallig is dat Gilbert, net als de andere geïdentificeerde vrouwen, haar diensten via dezelfde website aanbood en dat alle lichamen aan dezelfde kustlijn zijn gevonden. ,,Het lichaam is vijf kilometer van de andere lijken gevonden”, verklaart de woordvoerster. ,,Wij gaan ervan uit dat mevrouw Gilbert in paniek het moerassige struikgewas in is gerend, daar is gestruikeld en verdronken.” De politie wacht momenteel op de uitslag van de schouwarts die de theorie moet bevestigen.
Gilberts moeder Mari gelooft het niet. Zij zegt dat haar dochter niet kon zwemmen en zich had omgedraaid op het moment dat ze water voelde. Mogelijk moet de politie voor de zoveelste keer haar theorie bijstellen. Eén ding blijft hetzelfde: ze zijn na een jaar nog geen stap dichter bij de moordenaar.