LABIELE MANNING HAD NOOIT NAAR IRAK GESTUURD MOGEN WORDEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Het Amerikaanse leger had de labiele, paranoïde Bradley Manning nooit naar Irak moeten uitzenden en hem al helemaal geen staatsgeheimen moeten toevertrouwen. Dat beeld komt naar voren na eerste vijf dagen van de hoorzitting in de zaak tegen de 24-jarige soldaat, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het lekken van honderdduizenden geheime documenten naar WikiLeaks.
Gisteren (dinsdag) hebben de overheidsaanklagers het verhoor van hun zes getuigen afgerond. De aanklagers zeggen bewijs te hebben dat Manning via zijn computer contact had met Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite. Ook zou hij in een e-mail naar een kennis toegegeven hebben dat hij de video, waarop een Amerikaanse helikopteraanval te zien is waarbij burgers werden gedood, gelekt heeft naar WikiLeaks. Eerder werd al bekend dat op Mannings werkpc tienduizend geheime documenten werden gevonden.
Volgens zijn meerdere Jihrleah Showman, die gisteren (dinsdag) moest getuigen, vertoonde Manning al voor zijn uitzending vreemd gedrag. Zo sloeg hij haar ooit met een gebalde vuist in haar gezicht, schreeuwde hij zo hard dat er speeksel uit zijn mond kwam, vond ze hem een keer in foetushouding op een tafel en werd na een ruzie gevreesd dat hij zijn wapen zou trekken. De getroebleerde soldaat, die zijn homoseksualiteit verplicht verborgen moest houden, werd alleen naar Irak omdat zijn expertise op het gebied van computers hard nodig was.
Die expertise zou hij uiteindelijk gebruiken om geheime documenten op cd’tjes te branden, terwijl hij deed alsof hij playbackte op de muziek van Lady Gaga. Veel van die documenten vonden vervolgens via WikiLeaks hun weg naar de openbaarheid.
De hoorzitting, die vorige week vrijdag op de legerbasis Fort Meade begon, moet duidelijk maken of Manning kan worden vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen. Vanaf woensdag zal de advocaat van Manning zijn getuigen oproepen; dat zijn er naar verwachting drie. Manning wilde aanvankelijk ook president Barack Obama en minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken oproepen, maar dat werd geweigerd.
Manning is tijdens de hoorzitting voor het eerst in het openbaar te zien, sinds hij in mei 2010 werd opgepakt. Eerst werd hij vastgehouden op Fort Meade, waar de hoorzitting wordt gehouden, maar na berichten over slechte behandeling werd hij overgebracht naar Fort Leavenworth in de staat Kansas. De aanklager heeft al bekend gemaakt niet de doodstraf te eisen als Manning wordt vervolgd. Wel hangt de Amerikaanse soldaat een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De onderzoeksleider, luitenant-kolonel Paul Almanza, heeft minimaal een maand nodig om te bepalen of Manning voor de militaire krijgsraad wordt gebracht.