STATE OF THE UNION IN CAMPAGNETIJD WORDT BLAUWDRUK ECONOMIE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Terug naar een Amerika waar hard werken loont, waar je een eigen huis kunt kopen en waar je alles kunt bereiken door het simpelweg te willen. Dat land, waar de American Dream nog werkelijkheid kan worden, is in een notendop wat president Barack Obama met zijn blauwdruk voor een bestendige economie wil bereiken.
Al twee keer lichtte president Barack Obama een tipje van de sluier op over zijn derde State of the Union die hij dinsdagavond (lokale tijd) uitspreekt. In een toespraak met een populistisch tintje in Kansas, begin december, zei hij dat de toenemende inkomensongelijkheid een bedreiging vormt voor de middenklasse. In een videoboodschap, die zaterdag werd gemaild naar aanhangers, zei hij een Amerika te willen waarin iedereen een eerlijke kans krijgt.
In het jaar van de presidentsverkiezingen zullen geen grote nieuwe maatregelen door het congres worden aangenomen. Er is door het enorme begrotingstekort geen geld voor en in het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de touwtjes in handen. Die hebben er belang bij om het Obama zo moeilijk mogelijk te maken. Van zijn plannen voor afgelopen jaar kwam vanwege de impasse in het congres ook bitter weinig terecht, concludeerde de Washington Post gisteren na onderzoek.
Dit jaar zal het Obama minder uitmaken. De jaarlijkse rapportage van de staat van het land is weliswaar in de Amerikaanse grondwet vastgelegd, maar dit jaar gebruikt Obama het als campagnemiddel waarmee hij laat zien wat er tijdens deze verkiezingen echt belangrijk is: de economie. En dus ontvouwt hij morgen (dinsdag) plannen om die economie er bovenop te helpen – voor nu en voor de toekomst.
In zijn videoboodschap van zaterdag sprak Obama over ‘een Amerika waarin hard werken wordt beloond’ en waar voor iedereen dezelfde regels gelden. Daarin past geen belastingvoordeel voor de allerrijksten, wat de Republikeinen altijd hebben verdedigd omdat het volgens hen leidt tot meer investeringen, maar wel belastingaftrek voor iedereen met een baan.
Obama hoopt zich zo te presenteren als de president die het goed voor heeft met de middenklasse, de ‘blue-collar workers’, terwijl de Republikeinen zich alleen bekommeren om de rijke elite. Maar ook de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich, die zaterdag verrassend de voorverkiezingen in South Carolina won, profileert zich inmiddels op dat vlak.