NA DERTIG JAAR VERRIJZEN IN DE VS NIEUWE KERNREACTOREN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) _ Het kost 14 miljard dollar (11 miljard euro), maar dan staan er tegen 2017 ook twee nieuwe reactoren bij een kerncentrale in Georgia die bestand moeten zijn tegen aardbevingen, vliegtuigcrashes, terreuraanslagen en langdurige stroomuitval. De kerncentrale, die door de uitbreiding de grootste van het land wordt, kan een miljoen woningen van elektriciteit voorzien.
Terwijl een groot deel van de wereld na de kernramp in het Japanse Fukushima de plannen voor nieuwe kerncentrales in de ijskast zet, worden er in de VS voor het eerst sinds 1978 nieuwe reactoren gebouwd. Het land moet de uitstoot van broeikasgassen (CO2) verminderen en zoekt naarstig naar schone energie. Voor zo min mogelijk geld.
Kolencentrales zijn te vervuilend. Groene energie uit wind of zonlicht is een alternatief. Maar na een miljardeninvestering levert dat slechts een paar procent van de energiebehoefte op. Daarnaast is het onbetrouwbaar: waait het niet of verdwijnt de zon achter de wolken, dan wordt er minder energie opgewekt.
Kernenergie – met 100 centrales verantwoordelijk voor 20 procent van de elektriciteit in de VS – is ook schoon. Maar angst voor een kernramp zorgde dat er ruim dertig jaar geen vergunning voor nieuwe reactoren werd afgegeven. In 1979 kwam er nucleair materiaal vrij bij een gedeeltelijke kernsmelting in Three Mile Island, Pennsylvania. Er vielen geen doden, maar de schrik zat er in. De kernramp in Tsjernobyl in 1986 zorgde ervoor dat in Amerika plannen in de onderste la verdwenen.
Maar nu, nog geen jaar na de ramp in Fukushima, is kernenergie geen taboe meer. Kernfysicus Mujid Kazimi, hoogleraar verbonden aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), vindt dat logisch. ,,Zelfs het grootste incident in de VS heeft laten zien dat ongelukken in kerncentrales niet altijd dodelijk zijn. De reactor in Midland, Michigan was niet berekend op een aardbeving zoals die van augustus 2011, maar er was geen schade. Er zijn meerdere orkanen over Florida getrokken, zonder dat die schade toebrachten aan de kerncentrales daar. En de nieuwste reactoren zijn veilig.”
Deze stelling wordt in twijfel getrokken door de voorzitter van de commissie die kernenergie in de VS reguleert, die als enige tegen de bouw van de nieuwe kernreactoren stemde. Hij wilde garanties dat bij de nieuwe kerncentrales de veiligheidsaanbevelingen van na Fukushima toegepast zouden worden. Tien anti-kernenergiegroepen hebben om die reden aangekondigd de vergunning voor Georgia bij de rechter aan te vechten.
Daarnaast heeft de VS nog geen oplossing voor het kernafval. Dat wordt nu opgeslagen. De nieuwe vergunning betekent niet dat de VS nu vol inzet op kernenergie. De bouw van nieuwe reactoren is duur, waardoor het goedkopere aardgas een grote concurrent is. Probleem bij gas: de voorraden zijn niet eeuwig. En dus komen de Amerikanen weer terug bij kernenergie.