VS HEEFT EEN ILLEGALENMELDPUNT

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Illegalen in uw buurt? Meld ze hier, anoniem! De website Report an Illegal Alien (geef een illegaal aan), met een patriottistisch Amerikaans vlaggetje in de adresbalk, is één van sites waar Amerikaanse burgers illegalen kunnen rapporteren. De PVV van Geert Wilders lijkt zich voor het ,,Polen-meldpunt’ te hebben laten inspireren door de Verenigde Staten, thuisland van veel van Wilders’ politieke vrienden en geldschieters. Daar zijn meldsites voor mensen zonder verblijfsvergunning – vaak uit Mexico of Latijns-Amerika – al jaren gemeengoed.
Maar zoveel ophef als er in Nederland is over de klaagwebsite van de PVV, zo weinig aandacht is er voor de Amerikaanse kliksites. David Caulkett constateert mokkend dat de site die hij in 2002 begon, reportillegals.com, door de media wordt ‘doodgezwegen’. ,,Alleen immigratiegroepen spraken er schande van.” Dat doet hem niks. Hij was – en is – de illegalen spuugzat. ,,Die pikken alleen maar banen in van sociale minima en ‘blacks’ die het vuilnis ophalen. Bovendien zorgen ze voor verdeeldheid in ons ooit zo verenigde land.”
Waar Wilders iedere beschuldiging van discriminatie resoluut van de hand wijst, geeft Caulkett het toe. ,,Ik discrimineer. Maar alleen illegalen.” Op de vraag wat er door zijn hoofd gaat als hij in zijn buurt in Florida een Mexicaan tegenkomt, valt hij wel even stil. ,,Hier zijn 900.000 illegalen. Grote kans dat die persoon dus illegaal is.”
Er zijn parallellen te trekken tussen Nederland en de VS: net als Polen en andere Oost-Europeanen in Nederland worden Mexicanen (de grootste groep illegalen) in de VS geassocieerd met overlast en krijgen ze het verwijt banen af te pakken. Maar er zijn ook verschillen. Mensen uit midden- en oost-Europa mogen in Nederland wonen en werken; daar is niks illegaals aan. Zonder verblijfsvergunning in de VS wonen en werken is verboden en de immigratiedienst roept burgers actief op om te klikken. Dat zou echter tijdrovend zijn en niet anoniem kunnen.
De commerciële ‘geef een illegaal aan’-websites bieden een snel en makkelijk alternatief, al kost dat wel 5 of 10 dollar (3,75 en 7,50 euro). De gegeven informatie wordt door de beheerder van de website doorgegeven aan de immigratiedienst. Die onderzoekt de claim en zet een gepakte illegaal de grens over.
Hoeveel bezoekers Caulkett heeft, wil hij niet zeggen. ,,Er hebben bijna 800 mensen een dankbare reactie op de site achtergelaten, dat zegt genoeg.” In 2005 had zijn site 8000 bezoekers per maand, blijkt uit een interview dat hij destijds gaf aan een website. Zeker is dat er dankzij zijn site illegalen het land worden uitgezet. Caulkett heeft geen medelijden. ,,Ze worden vaak geportretteerd als onschuldig, maar dat zijn ze helemaal niet.” Zijn site heeft ook een webshop waarin hij T-shirts verkoopt waarop de contouren van de VS gedrukt staan met de tekst ‘Ik ben hier legaal’.
Misschien nog een Amerikaans idee voor de PVV: T-shirts met ‘Ik geef géén overlast’?