SANTORUM KRIJGT IN OHIO HULP VAN CHRISTENEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
DAYTON/ ZANESVILLE (GPD) _ Voordat Rick Santorum scholieren en hun ouders van de Dayton Christian School in Ohio Gods zegen wenst, worden ze er door de presidentskandidaat nog even aan herinnerd wie hen volgens de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring heeft uitgerust met bepaalde rechten. ,,Dat was de Schepper”, klinkt het plechtig.
Het is geen toeval dat Santorum, gestoken in de donkerblauwe spencer die zijn handelsmerk is geworden, op de dag voor de o zo belangrijke voorverkiezing in Ohio een christelijke school heeft uitgekozen voor één van zijn laatste campagnestops. Santorum benadrukt zijn geloof graag en vaak. Té vaak, zeggen critici, die menen dat hij door te radicale standpunten over bijvoorbeeld homo’s onverkiesbaar is.
Voor Kay Clymer is het juist de reden waarom zij zich thuis voelt bij Santorum. Clymer is ook christen en dat kan niemand ontgaan. Om haar nek hangt een zilveren crucifix – gedragen over haar kleding zodat-ie goed zichtbaar is – en aan haar polsen bengelen armbanden met ingegraveerde Bijbelcitaten. De 67-jarige gepensioneerde lerares uit Zanesville beseft dat kiezers zoals zij tijdens Super Tuesday kunnen zorgen dat Santorum de fel begeerde winst in Ohio pakt.
Daarom is ze vrijwilliger bij Champion the Vote. Die organisatie becijferde dat er ongeveer vijf miljoen christelijke Amerikanen zijn die niet geregistreerd staan als kiezer. En zonder zo’n registratie mag je in de VS niet stemmen. Champion the Vote probeert christenen over te halen zich te registeren in de hoop dat ze massaal naar de stembus gaan om de christelijke invloed te laten gelden.
De organisatie is onpartijdig, maar noemt anti-abortus en -euthanasie en het ,,traditionele huwelijk’ als de belangrijkste punten. Republikeinen zullen daarom het meest van de inspanningen profiteren. Clymer is ‘dubbelspion’: ze wil niet alleen dat christenen gaan stemmen, maar ook dat ze Santorum in Ohio de winst bezorgden. Daar moet zelfs de rustdag voor wijken.
De zondag staat, op het bijwonen van de ochtend- en avonddienst in haar doopsgezinde kerk na, in het teken van Santorum. Op de met Perzische tapijten belegde vloer van haar woonkamer heeft ze net een paar campagneborden voor Santorum in elkaar geknutseld voordat ze de telefoonlijst erbij pakt om medechristenen te bellen.
,,Dag Linda”, zegt Clymer in het ‘oortje’ dat verbonden is met haar telefoon. ,,Ik bel omdat ik christenen aanmoedig zich als kiezer te registreren zodat we dinsdag het verschil kunnen maken.” Aan Janet, de volgende op de lijst, geeft Clymer ook even een stemadvies. ,,Santorum spreekt uit zijn hart. Hij is de enige betrouwbare kandidaat.”
Clymer is ervan overtuigd dat Santorum in Ohio zal winnen. ,,Stel dat hij het uiteindelijk aflegt tegen het grote geld van Mitt Romney, zal ik in november op hem stemmen.” Met duim en wijsvinger knijpt ze haar neus dicht als ze alvast voordoet hoe ze dan het stemhokje in zal stappen. ,,Met grote tegenzin.”