SANTORUM, ROMNEYS ENIGE TEGENSTANDER, STOPT CAMPAGNE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – De Republikeinse voorverkiezingen zijn beslist. Rick Santorum, de enige die Mitt Romney op papier nog zou kunnen verslaan, is gisteren (dinsdag) gestopt met zijn campagne. Hierdoor hebben Amerikanen tijdens presidentsverkiezingen van 6 november de keus tussen de zittende president, Democraat Barack Obama, en Republikein Romney.
Santorum zou dinsdag zijn campagne na een korte pauze juist hervatten. Zijn dochter Bella (3), die lijdt aan een aangeboren chromosoomafwijking, werd afgelopen weekeinde voor de tweede keer deze campagne korte tijd in het ziekenhuis opgenomen. De campagnebijeenkomst in Gettysburg, Pennsylvania, werd echter onverwachts gewijzigd in een persconferentie. Daarin maakte hij zijn beslissing bekend en zei hij te blijven vechten om Obama te verslaan. Santorum sprak echter geen steun uit aan een kandidaat, al zeggen bronnen in zijn campagneteam dat hij Romney wil helpen.
Santorum gaf geen verklaring voor zijn beslissing, die hij afgelopen weekeinde in overleg met zijn gezin heeft genomen. De broze gezondheidstoestand van zijn dochter zal een rol hebben gespeeld, net als de peilingen in Pennsylvania, waar op 24 april wordt gestemd, die laten zien dat Romney op een voorsprong staat. Als voormalig senator in die staat ging Santorum ervan uit dat hij daar makkelijk zou winnen. Mogelijk wilde hij zichzelf de vernedering van een nederlaag besparen. Nu zou hij zich volgens politiek analisten op kunnen maken voor een nieuwe poging in 2016.
De strengkatholieke Santorum was de conservatiefste van de overgebleven presidentskandidaten. Hij slaagde erin om zonder een miljoenenbudget de verkiezingen in de staat Iowa te winnen (al duurde het even voordat hij tot winnaar werd uitgeroepen). Hij zegevierde daarna nog in tien staten, ondanks het feit dat Romney in die staten veel meer geld uitgaf, vooral omdat Santorum de christelijk-conservatieve kiezer en de arbeidersklasse wist aan te spreken.
De presidentskandidaat kwam in Nederland vooral in het nieuws omdat hij tijdens een bijeenkomst in Missouri beweerde dat Nederlandse senioren onvrijwillig werden geëuthanaseerd. Hij was ook de kandidaat die van een ouderwets kledingstuk, de spencer of slip-over, zijn handelsmerk maakte. Het ‘Rick Santorum sweatervest’ werd ook verkocht om geld in de campagnekas te brengen.
Met de beslissing van Santorum neemt de druk op Newt Gingrich toe om ook de handdoek in de ring te gooien. Hij gaf afgelopen weekend al toe dat Romney ‘de waarschijnlijke kandidaat is’. Gingrich, geplaagd door een miljoenenschuld, wil in de race blijven om invloed uit te oefenen op het beleid. Nu Santorum is gestopt, ziet Gingrich wellicht kansen om de komende weken in conservatieve staten te winnen.