‘HONDENSTRIJD’ OBAMA-ROMNEY

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Of presidentskandidaat Mitt Romney wel eens hondenvlees heeft gegeten? Het was woensdag een serieuze vraag waarop ook een serieus antwoord kwam: nee. In de campagne over wie de machtigste man ter wereld wordt (of blijft), gaat het al dagen over honden, vrouwen, de ‘bedreigingen’ van een rockster en koekjes.
President Barack Obama schreef jaren geleden in zijn autobiografie dat hij als kind in Indonesië ooit hond heeft gegeten; hij vond het taai. Een conservatieve blogger gooit hem de passage nu voor de voeten, als vergelding voor het ‘hondenprobleem’ dat Romney al tijden achtervolgd.
Toen Romney in 1983 met vrouw en vijf zonen op vakantie ging, zat de auto vol en werd hond Seamus in een kooi op het dak gebonden. Twaalf uur lang. Er werd alleen gestopt toen de diarree langs de ramen naar beneden stroomde. De Ierse setter is inmiddels dood (niet door het ritje op het dak overigens), maar leeft voort op zijn eigen Wikipedia-pagina.
De Democraten zijn niet te beroerd om Romney aan de vakantie van 29 jaar geleden te herinneren. Obamas topadviseur David Axelrod twitterde een foto waarop Obama ‘first dog’ Bo knuffelt – in een auto. ‘Hoe liefhebbende baasjes hun hond vervoeren’, luidde zijn venijnige bijschrijft.
De blogger is even venijnig. Want is het eten van hond niet veel erger dan een hond op een autodak binden, oordeelde hij spottend, voorbijgaand aan het feit dat Obama een kind was die van zijn stiefvader een hapje hond kreeg en Romney een volwassen man van 36 was toen hij Seamus een plekje op het dak van zijn Chevrolet toebedeelde.
Je zou denken dat de kandidaten wel belangrijker zaken aan hun hoofd hebben. De Amerikaanse economische zorgen zijn groot, de staatsschuld is 15,7 biljoen dollar en het bedrag loopt iedere nanoseconde op en de werkloosheid – weliswaar licht gedaald – is nog altijd hoog. Gek genoeg domineert het de presidentscampagne niet. Het is tekenend voor het verziekte politieke klimaat in de VS.
Waar gaat het dan wel over? Over ‘Cookiegate’: Romneys kritiek op de ‘supermarktkoekjes’ die bij een campagnestop in Pittsburgh werden geserveerd. Een belediging voor de lokale én beroemde bakker, die verantwoordelijk was voor de koekjes. Of over de conservatieve rocker Ted Nugent die Obama en zijn ministers criminelen noemde, die bij de verkiezingen ‘een kopje kleiner’ moeten worden gemaakt.
Afgelopen weekend was de campagne nog in de ban van het gevecht om de vrouwenstem. Een (vrouwelijke) adviseur van de Democraten zei op CNN dat Ann Romney nog geen dag in haar leven heeft gewerkt. De vrouw van Mitt was huismoeder, zorgde voor vijf zonen – niets om geringschattend over te doen. De adviseur probeerde te zeggen dat Ann door haar bevoorrechte positie (de Romneys zijn immers multimiljonair) nooit dezelfde zorgen van andere werkende moeders heeft gehad, maar drukte zich daarbij ongelukkig uit.
De controverse werd enorm uitvergroot in de Amerikaanse media, maar in dit geval ging het nog ergens over. Vrouwelijke kiezers kunnen doorslaggevend zijn bij de verkiezingen van 6 november en peilingen laten zien dat vrouwen minder gecharmeerd zijn van Romney. Maar honden, koekjes en een controversiële rocker hebben niks met politiek te maken en leiden alleen de aandacht af van waar het echt om gaat: de economie.