GEHEIM GENOOTSCHAP WACHT PROTEST: OCCUPY BILDERBERG

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Is het een geheime wereldregering, uit op absolute macht, of een club van vooraanstaande mensen die achter gesloten deuren hun ongezouten mening kunnen geven, zonder dat de media ieder woord uitvergroot? De meningen lopen uiteen, maar zeker (bijna zeker) is wel dat de jaarlijkse geheime Bilderbergconferentie donderdag begint.
Zo’n 130 staatshoofden, koninklijke hoogheden, regeringsleiders, beleidsmakers en invloedrijke personen uit het bedrijfsleven, de financiële wereld, de media en de wetenschap komen bij elkaar in het chique Westfields Marriott Hotel in Chantilly, dichtbij de Amerikaanse hoofdstad Washington. Ze zien altijd demonstranten, maar verschillende groeperingen beloven dat de ‘elite’ dit jaar door misschien wel duizenden demonstraten worden begroet.
De transatlantische Bilderberggroep heeft Nederlandse wortels. De eerste conferentie werd in 1954 gehouden in het Bilderberghotel in Oosterbeek. Prins Bernhard was lange tijd voorzitter, oud-diplomaat Ernst van der Beugel was twintig jaar secretaris-generaal van Bilderberg. Ook tegenwoordig is ons land nog sterk vertegenwoordigd: koningin Beatrix is al bijna vijftig jaar ‘Bilderberger’. Dit keer schuift ook demissionair premier Mark Rutte aan.
De Bilderbergconferentie is mysterieus en informeel. De gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren. Journalisten worden niet toegelaten, tenzij ze zijn uitgenodigd (in dat geval mogen ze geen verslag doen). De deelnemers kunnen zo vrijuit spreken, zonder dat hun uitspraken consequenties hebben of voorpaginanieuws worden. Bekende leden als Henry Kissinger en Harvardprofessor Niall Ferguson (echtgenoot van Ayaan Hirsi Ali) reageren niet op verzoeken waarom die geheimhouding belangrijk is en zo wordt gewaardeerd.
De notulen blijven jarenlang geheim en citaten worden niet aan personen toegeschreven. Historici die vrijgegeven notulen van conferenties in archieven hebben ingezien, zagen geen vuurwerk, maar een wat saaie uitwisseling van ideeën en visies.
Activist Luke Rudkowksi van We Are Change, als demonstrant ook altijd aanwezig bij bijeenkomsten van de G-20 en NAVO, gelooft daar niet in. ,,Achter de gesloten deuren worden besluiten genomen. De Bilderbergconferentie heeft besloten dat de Euro er moest komen, dat John Edwards de vicepresidentskandidaat van John Kerry moet worden. Misschien gaan ze dit jaar besluiten dat Marco Rubio de running mate van Mitt Romney moet worden. Dit is geen praatclub, ze hebben echte macht.”
Ludkowski roept op tot Occupy Bilderberg. De Canadese organisatie Press for Truth heeft zich er al bij aangesloten. Voorman Dan Dicks meent dat de Bilderbergconferentie weer een voorbeeld is van hoe de elite in achterkamertjes de koers van de wereld bepaalt, zonder dat de ‘gewone’ mensen er invloed op hebben. Met een YouTube-filmpje, waarin koningin Beatrix en prins Bernhard (‘oud-SS-lid’) langskomen, heeft de organisatie geld ingezameld om naar Chantilly af te reizen om verslag te doen van de bijeenkomst. ,,Dit wordt een bijeenkomst die de Bilderberggroep niet snel zal vergeten”, belooft Dicks.
De afgelopen jaren is de Bilderberggroep al wat minder geheim: er is een website en na iedere conferentie worden de agendapunten en de deelnemerslijst openbaar gemaakt. Wat er dit jaar in het afgehuurde en afgeschermde hotel in Chantilly op de agenda staat, is niet bekend. Grote kans dat de voort durende economische crisis, de problemen in de Euro-zone, de Arabische lente, de gespannen situatie in Syrië en de aanpak van Iran op het programma staan.