VERPLICHT OP FACEBOOKPROFIEL: IK BEN EEN VERKRACHTER

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Amerikanen die ooit een seksueel misdrijf hebben gepleegd, zijn verplicht zich te registreren en bij een verhuizing hun buren over hun strafblad in te lichten. In de Amerikaanse staat Louisiana moeten ze die informatie vanaf 1 augustus ook op hun Facebookprofiel zetten. Weigeren ze dat, dan levert ze dat een enkele reis gevangenis op, voor twee tot tien jaar.
Hoewel sociale media al langer bekende pedofielen en verkrachters van hun sites weren, schrijft de nieuwe wet voor dat veroordeelden de informatie moeten vermelden op alle sociale media, dus ook op Google+, MySpace en Pinterest. Naast leeftijd, woonplaats, beroep en relatiestatus, komt er in het profiel van die mensen ook ‘sex offender’ te staan. Zo ver ging geen enkele staat. Sommige andere staten slaan wel internetnamen en IP- en e-mailadressen van veroordeelden op of verbieden sociale media voor de duur van de voorwaardelijke straf.
Volgens de volksvertegenwoordiger die de wet ontwierp, Jeff Thompson, komen mensen dankzij sociale media de huiskamers binnen. Alleen de verplichting om je buren in te lichten is in deze tijd niet voldoende, meent de Republikein.
Eerder probeerden volksvertegenwoordigers in Louisiana alle sociale media te verbieden voor mensen met een strafblad wegens verkrachting, aanranding of kindermisbruik. Dat werd door de rechter ongrondwettelijk gevonden.
Maar ook deze wet is niet onomstreden, al heeft Facebook zelf al enthousiast gereageerd. De American Civil Liberties Union, die opkomt voor burgerrechten, buigt zich momenteel over de vraag of de wet een te grote inbreuk op de privacy is.