VAN PESTSLACHTOFFER NAAR RIANT PENSIOEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – ,,Hee Karen, wat ben je een vetklep! Kijk naar al dat vet”, wijst een jongen in een rijdende schoolbus vol afschuw. ,,Ze zweet ook”, reageert een klasgenootje. ,,Bah! Je ziet het van haar gezicht naar beneden lopen.” Het slachtoffer, een bejaarde vrouw met een bril, een imposante onderkin en grijze krullen zit alleen in een bankje. Ze voelt zich met de minuut ongemakkelijker. Ze probeert de kinderen te negeren, maar die dagen haar uit door met een koekjesdoos in haar zij te porren. ,,Je zult sterven aan suikerziekte”, zegt een ander. ,,Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan niks”, antwoordt Karen met tranen in haar ogen.
Het ene moment genadeloos gepest worden in een schoolbus in het stadje Greece in de staat New York, een week later ruim 650.000 dollar ter beschikking hebben. Het overkwam Karen Huff Klein (68) dankzij de macht van internet. Met hun mobiele telefoon filmden de pestkoppen hoe de schoolbustoezichthoudster tien minuten lang beledigingen en verwensingen naar haar hoofd krijgt geslingerd. Iemand zag het filmpje op Facebook en zette het op YouTube, om de vier jongens aan de schandpaal te nagelen. Daar ging het ‘viral’: er keken binnen een week meer dan zeven miljoen mensen naar.
Sympathisanten van Klein, boos dat ze voor een hongerloontje deze pesterijen moet doorstaan, besloten iets aardigs voor haar te doen: geld inzamelen voor een onbezorgde vakantie. Het doel was 5000 dollar. Maar binnen een dag zag het er naar uit dat Klein van het geld met pensioen kon: het bedrag steeg van 100.000 dollar naar 250.000 naar 500.000 en tot meer dan 650.000 dollar. En de teller loopt door – snel.
Klein heeft zich met verve in een media-achtbaan gestort. De oma van acht kleinkinderen uit Rochester schuift aan bij alle praatprogramma’s van de grote Amerikaanse netwerken. Ze wordt er zelfs voor naar New York gevlogen, zegt haar dochter die met haar meereist. ,,Karen is druk”, verontschuldigt ze zich aan de telefoon. Klein legt in die programma’s uit dat ze de tieners maar wat graag een klap had gegeven ‘om die grijns van hun gezicht te poetsen’. Maar ze deed het niet. ,,Dat kun je niet maken.” Juist die houding zorgt ervoor dat veel mensen geld hebben overgemaakt. Want wie kan in zo’n situatie zo kalm blijven?
Maar er klinkt ook kritiek, hoewel op fluistertoon. Want had het schoolbestuur Klein niet ingehuurd om tijdens de twee schoolbusritjes per dag toezicht te houden op de kinderen? Maar die had ze niet onder controle. Al kan dat de scheldkanonnade van de wrede kinderen nooit goedpraten.
Die hebben inmiddels zelf ook gemerkt hoe machtig internet kan zijn: ze kregen vanwege het filmpje doodsbedreigingen. Twee pestkoppen, de dertienjarige Josh en Wesley, lieten via de plaatselijke politie een verklaring verspreiden, waarin ze hun excuses aanbieden. ,,Als mijn oma zoiets was aangedaan, zou ik heel boos zijn”, aldus Wesley. ,,Toen ik de video zag, kon ik niet geloven dat ik dat deed”, schreef Josh. ,,Ik zal nooit meer iemand zó behandelen.”