WAT GING ER MIS MET ‘TOMKAT’?

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Hij sprong uitzinnig van verliefdheid op de bank tijdens een uitzending van The Oprah Winfrey Show. Zij lachte verlegen en straalde. Maar na zes jaar is het sprookje van het meisje dat met haar tieneridool trouwde voorbij. Katie Holmes (33) wil scheiden van Tom Cruise (49) en eist de volledige voogdij over hun dochter Suri (6).
De romance van misschien wel het meest besproken Amerikaanse showbizzpaar begon in april 2005. Twee maanden later vroeg Cruise Holmes ten huwelijk op de top van de Eiffeltoren in Parijs, tien maanden later werd dochter Suri geboren en nog eens zeven maanden later trouwden ze in een Italiaans kasteel. En ze kregen, zoals dat hoort bij showbizzparen, een bijnaam: TomKat. De Amerikaanse media – van de roddelrubrieken tot de serieuze nieuwsuitzendingen – verdrongen zich vrijdag om het nieuws te melden. Want over de relatie van het acteurskoppel was vanaf het begin veel te doen.
Cruise ontmoette Holmes vier jaar na zijn scheiding van mede-filmster Nicole Kidman. Ook die relatie lag onder een vergrootglas: ze konden geen kinderen krijgen en adopteerden een dochter en zoon. De speculatie begon al toen dat huwelijk na elf jaar op de klippen liep: Kidman zou gek worden van de invloed die de Scientology Church, een omstreden beweging die zijn basis vindt in science fiction, op haar en de kinderen had. En er werd steeds harder gefluisterd dat Cruise mannen véél interessanter zou vinden dan vrouwen.
Maar daar liep Cruise opeens op de rode loper met Holmes, terwijl zij zich voor de lens van iedere paparazzifotograaf uitgebreid liet zoenen. Holmes was jong (toen 26) en mooi, van het type girl-next-door. En ze was ook geen onbekende. Jaren vertolkte ze de rol van Joey in de populaire serie Dawson’s Creek.
Als tiener had Holmes al tegen haar zussen gezegd: ‘Ooit ga ik met Tom Cruise trouwen.’ Ook als twintiger bleef ze idolaat van Cruise, al gedroeg het paar zich meer als verliefde tieners. Het lag er zó dik bovenop, dat al snel van een publiciteitsstunt werd gesproken; een huwelijk met een contract. Cruise zou met de romance de homogeruchten willen ontzenuwen, Holmes kon er haar carrière na het stoppen van Dawson’s Creek nieuw leven mee inblazen.
Maar als snel leek de glans van het uitzinnige geluk af te zijn. Holmes werd zienderogen magerder, er kwamen minder filmopdrachten terwijl Cruise in de ene na de andere bioscoopknaller speelde en haar steeds kleiner wordende wereld leek alleen om Suri te draaien. Cruise zou haar in isoleren en steeds dieper de Scientology Church in trekken, een religie die de van huis uit katholieke Holmes volgens ‘bronnen rond Katie’ op roddelsites niet van ganser harte kon omarmen.
Amerikaanse media zoeken de verklaring voor de scheiding ook in die hoek. Was Connor, de geadopteerde zoon van Cruise en Kidman, niet net zo oud als Suri nu is toen Kidman de scheiding aanvroeg, naar verluidt omdat ze het niet eens was met de opvoeding volgens de Scientology-leer? Nu Holmes de volledige voogdij wil over hun dochter, móét er wel meer aan de hand zijn dan het simpelweg over-zijn van de liefde. Het wachten is op nog meer loslippige ‘bronnen’.