‘CRASH IN ROSWELL WAS BEMANDE UFO’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Er zijn boeken over geschreven, tv-series en films over gemaakt, maar niemand weet precies wat er in de zomer van 1947 bij Roswell, in de staat New Mexico neerstortte.
Het was een vliegende schotel, zeggen degenen die in buitenaards leven geloven. Ach nee, het was een weerballon, houdt de Amerikaanse regering ook 65 jaar na dato nog steeds vol. Nu zegt een oud-CIA-agent dat hij zeker weet dat het om een UFO ging: een ‘unidentified flying object’, een onbekend vliegend ding.
Er zouden zelfs lijken van buitenaardse wezens zijn gevonden. De regering heeft de zaak in de doofpot gestopt. Oud-CIA-agent Chase Brandon was er zelf niet bij die zomer van 1947. Hij zegt dat hij in een afgesloten kamer in het hoofdkwartier van de CIA in Langley op een doos stuitte met daarop één woord: ‘Roswell’. Er zaten documenten en foto’s in, maar wát daar op stond, wil Brandon niet zeggen. Wel dat hij er het onomstotelijke bewijs vond dat wat er crashte in Roswell ‘niet van deze aarde kwam’. De autoriteiten wisten in eerste instantie ook niet wat ze met het incident aan moesten.
Op 8 juli 1947 werd er een persbericht verspreid waarin stond dat de luchtmacht ‘een vliegende schotel’ had gevonden. Op 9 juli was het plots een weerballon. Dat verhaal wordt tot op de dag van vandaag aangehouden.
Veel mensen geloven dat niet. Roswell heeft daar op in gespeeld en een bloeiende toeristenindustrie opgebouwd. Hoewel de crash in de woestijn op 120 kilometer van Roswell plaatsvond, komen er ieder jaar tienduizenden nieuwsgierigen op af. Wellicht heeft Brandon zich ook laten meeslepen door het mysterie. De laatste tien jaar van zijn carrière werkte hij als de Hollywood-gezant van de CIA. En nu is Brandon bezig met de promotie van zijn boek, een science fiction-verhaal over contact met buitenaardse wezens.