TWAALF DODEN BIJ SCHIETPARTIJ IN BIOS COLORADO

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Een paar seconden dachten bioscoopbezoekers dat de in het zwart geklede man bij de première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises hoorde. Tot hij het vuur opende. In nog geen tien minuten doodde een schutter in Aurora, in de Amerikaanse staat Colorado, twaalf mensen. De vermoedelijke dader, de 24-jarige James Holmes, is aangehouden.
Onder de doden zijn een meisje van zes en een jonge vrouw die begin juni ternauwernood een schietpartij in een winkelcentrum in de Canadese stad Toronto ontliep. Negenenvijftig anderen raakten gewond, onder wie een baby van drie maanden oud en drie militairen.
De Century 16 bioscoop in de voorstad van Denver zat in de nacht van donderdag op vrijdag vol voor de middernachtelijke première van de door recensenten bejubelde Batmanfilm. Toen de film twintig minuten bezig was, rond 00.30 uur plaatselijke tijd (08.30 uur Nederlandse tijd), kwam de verdachte via een achteringang de bioscoop binnen. Hij forceerde een nooduitgang van zaal 9, één van de zalen waar de film vertoond werd. Holmes was gekleed in een zwarte, militairachtige outfit en droeg een gasmasker. Hij gooide een rookgranaat, ooggetuigen denken dat het om traangas ging. Vervolgens bracht hij zijn twee Glock-pistolen, een AR-15 semiautomatisch jachtgeweer en een Remington-geweer in stelling en begon te schieten. Eerst in de lucht, daarna gericht op willekeurige bioscoopbezoekers. Ooggetuigen zeggen dat hij voor in de zaal begon, bij het scherm, en zijn weg stelselmatig omhoog vervolgde.
Terwijl iedereen die dat kon de zaal verliet en in paniek naar buiten vluchtte, liep Holmes terug naar zijn auto. Bij de witte Hyundai, die achter de bioscoop geparkeerd was, werd hij door de politie aangehouden. Holmes probeerde zichzelf niet van het leven te beroven en verzette zich niet bij zijn arrestatie. Hij vertelde de agenten dat hij zijn auto en zijn appartement, op acht kilometer van de bioscoop, had uitgerust met boobytraps. FBI-agenten gingen daarop met een hoogwerker de woning via het raam binnen. Ze troffen daar een geavanceerd boobytrapsysteem aan, met brandbaar materiaal en diverse ontstekingsmechanismen. Het zal daardoor nog uren of dagen kunnen duren voordat de politie toegang heeft tot zijn appartement.
Holmes heeft geen strafblad. Hij werd alleen vorig jaar beboet wegens een snelheidsovertreding. De autoriteiten tasten in het duister over zijn motief. Volgens FBI-agenten zou de schietpartij niks te maken hebben met terrorisme. Maandag wordt hij voorgeleid aan de rechter.
President Barack Obama en presidentskandidaat Mitt Romney lieten in verklaringen weten mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden. Obama schrapte zijn campagneactiviteiten in Florida om zo snel mogelijk terug te reizen naar de hoofdstad Washington. ,,Er zullen andere dagen zijn voor politiek. Dit is een dag voor gebed en overpeinzing”, zei hij in Fort Myers. Burgemeester Michael Bloomberg van New York, een groot pleitbezorger van wapenbeperking, riep Obama en Romney op te vertellen wat zij aan het wapenbezit in de VS gaan doen.
In New York, waar The Dark Knight Rises ook voor lange rijen voor de bioscoop zorgt, heerst angst dat iemand de daad van Holmes zal kopiëren. De politie zet extra beveiliging in bij de bioscopen. De première van de film in Parijs is door de filmmaatschappij afgelast.