APPLAUS VOOR UNIFORMEN BIJ HISTORISCHE GAY PRIDE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Er werd hard geklapt bij de Gay Pride in San Diego. Voor de wagens met schaars geklede mannen en vrouwen en voor de openlijk homoseksuele burgemeesterskandidaat. Maar het hardste applaus klonk voor matrozen in smetteloos wit, wapperend met een Amerikaans vlaggetje, en voor mariniers in hun blauwe uniform, terwijl veel van de 200.000 toeschouwers fier de regenboogvlag omhoog hielden.
In de Californische stad San Diego werd zaterdag historie geschreven: voor het eerst mochten militairen in actieve dienst in hun uniform meelopen in de jaarlijkse Gay Pride Parade. ,,Dat we nu onze uniformen mogen dragen betekent dat we eindelijk gelijk zijn”, zei marine onderofficier Erica Tello (29) tegen de Los Angeles Times.
Een jaar geleden moesten militairen in de Amerikaanse strijdkrachten hun geaardheid nog verborgen houden onder de omstreden regel ‘don’t ask, don’t tell’ (niets vragen, niets vertellen). Sinds 20 september 2011 mogen militairen wél zeggen dat ze homoseksueel zijn. Meelopen met Gay Pride-optochten was wel toegestaan, maar alleen in een T-shirt met het krijgsmachtonderdeel waar ze voor werken. Veteranen mochten hun uniform dragen, voor actieve militairen bleef dat verboden.
Maar het Amerikaanse ministerie van defensie kwam afgelopen week met een verrassende mededeling: in San Diego, de stad waar 20.000 militairen werken op de grootste marinebasis aan de westkust, mochten militairen wél hun uniform aan – zolang ze het niet in diskrediet zouden brengen.
Een belangrijke beslissing, oordeelde luitenant-ter-zee Brian McKinney, die met zijn partner meeliep tegenover persbureau AP. ,,Ik kan nu aan de wereld laten zien dat ik trots ben op wat ik voor mijn land doe en dat ik trots ben op mezelf.”