SCHUTTER AURORA: OP IEDER ANTWOORD VOLGT EEN NIEUWE VRAAG

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Hoe meer de politie te weten komt over James Egan Holmes, hoe meer het mysterie groeit rond de schutter die vrijdag in een bioscoop in Aurora, Colorado zeventig mensen neerschoot. Zeker is dat Holmes zijn daad zorgvuldig heeft gepland. Hij trok meer dan vier maanden uit voor het bestellen van allerlei materiaal via internet waarmee hij een netwerk van ingenieuze boobytraps in zijn huis installeerde. Verder kocht hij in zes weken tijd de vier vuurwapens en zesduizend kogels – allemaal legaal – waardoor twaalf mensen de dood vonden.
Koos Holmes (24) bewust de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises uit? Volgens de politie zei hij bij zijn aanhouding dat hij The Joker was, de aartsvijand van Batman. En er is nog een andere aanwijzing voor een Batmanobsessie: de eigenaar van een schietbaan in Colorado, waarvan Holmes een maand geleden lid probeerde worden, vertelde tegen FOX News dat Holmes een ‘enge, vreemde Batmanachtige boodschap op zijn antwoordapparaat’ had. Ook speculeert een lokale tv-zender in Denver dat de schutter mogelijk geïnspireerd werd door een scène in een bijna dertig jaar oud Batmanstripverhaal waarin een man in een bioscoop drie mensen doodschiet. De politie laat niets los over een eventueel motief.
Holmes was lange tijd een modelkind. Hij was verlegen, rustig en teruggetrokken, maar haalde de hoogste cijfers, hielp kansarme kinderen zelfvertrouwen kweken en studeerde volgens de rector van de University of California-Riverside ‘als beste van de besten’ af. Hij verhuisde van Californië naar Colorado, waar hij dankzij een gewonnen beurs een promotieprogramma neurowetenschappen kon volgen. Daar lijkt het mis te zijn gegaan, al weet niemand waarom.
Wellicht vinden agenten aanwijzingen in zijn appartement. Zaterdag slaagde de politie er in om met behulp van robots de geavanceerde boobytraps vol vuurwerk, benzine en chemicaliën met een aantal gecontroleerde ontploffingen onschadelijk te maken. Politiecommissaris Dan Oates zag de beelden die de robots maakten. ,,Ik heb nog nooit zoiets gezien. Dit duidt duidelijk op een enorme intelligentie en koelbloedigheid van de dader”, zei hij zondag tijdens zijn eerste interview. De installatie, dertig geïmproviseerde explosieven en brandbommen zo groot als een softbal, was duidelijk bedoeld om degene te doden die het appartement via de voordeur zou betreden. Het werpt de vraag op waarom Holmes de politie bij zijn aanhouding waarschuwde voor de boobytraps.
In de door Latino’s gedomineerde wijk waar Holmes woonde viel hij op als één van de weinige blanken. Hij draaide vaak harde technomuziek, zeggen zijn buren in het appartementencomplex in Aurora.
Vandaag wordt Holmes voorgeleid. Hij zal dan ook moeten aangeven of hij schuldig of onschuldig pleit.
President Obama is gisteren naar Colorado afgereisd om achter gesloten deuren zijn steun te betuigen aan familieleden van de slachtoffers. Het is de derde keer dat Obama na een schietpartij troostende woorden biedt. In 1999 sprak hij na de schietpartij op legerbasis Fort Hood in Texas en in 2011 na de schietpartij in Arizona waarbij congreslid Gabby Giffords zwaar gewond raakte.

KADER
Discussie over wapenbezit laait op
Het recht om wapens te dragen is sinds 1791 vastgelegd in de Amerikaanse grondwet, al hebben alle staten ook zo hun eigen regels. De regels in Colorado zijn ruim: burgers mogen hun geladen wapens ook meenemen in de auto, zoals James Holmes ook deed.
De discussie over inperking van het wapenbezit laait na iedere dodelijke schietpartij weer op. Dit keer proberen tegenstanders van wapenbezit een ander argument: een wapen om jezelf te verdedigen is één, maar waarom heeft iemand een semiautomatisch aanvalsgeweer nodig? Dat wapen, gemaakt voor het Amerikaanse leger, maakte deel uit van het arsenaal dat Holmes geheel legaal wist te kopen en is duidelijk bedoeld om snel veel mensen te doden. Op twitter stellen mensen dat de Founding Fathers, de stichters van de Verenigde Staten, dat wapen nooit bedoeld zullen hebben toen ze schreven dat burgers het recht hebben om wapens te dragen.