AMERIKAANS MEDIASPEKTAKEL: FAMILIECOMPLOT OM ERFENIS MICHAEL JACKSON

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Neem een ruzie om een testament, een ‘gegijzelde’ oma, de poging van drie van haar kinderen om de kleinkinderen te ontvoeren, en het aanbod van een neef om de voogdij van die kleinkinderen over te nemen. Het klinkt als de pennenvrucht van een overijverige scenarist voor een soapserie, maar het is in werkelijkheid een ruzie in de familie van de overleden superster Michael Jackson. En anders dan andere ruzies van beroemdheden kan heel Amerika via twitter en tv ‘meegenieten’.

De hoofdrolspelers:
Katherine Jackson, de 82-jarige moeder van de in juni 2009 overleden Michael. Zijn drie kinderen, Prince (15), Paris (14, en Blanket (10). Hun ooms Tito (58) Jermaine (57), Randy (56), tante Rebbie (62) en tante Janet (46). En hun neef, de zoon van Tito, 3T-zanger TJ (34).

De plot:
Afgelopen weekend kwamen de familieproblemen naar buiten, toen Katherine Jackson, de matriarch van de Jackson-familie, werd opgegeven als vermist. De moeder van Michael heeft sinds zijn dood de voogdij over diens drie kinderen. Oma Jackson zou in New Mexico een concert van haar vier zoons bezoeken, maar kwam daar nooit aan. Na politieonderzoek bleek dat ze in Arizona was, bij haar dochter Rebbie. Of dat vrijwillig was, blijft de vraag. Niemand kan contact met haar krijgen. Ze is gegijzeld, menen haar kleinkinderen.

Met een bijrol van… Twitter:
‘Ze is niet vermist, moeder is bij familie’, schreef Jermaine Jackson – broer van Michael – op het microblog. ‘Ze neemt op doktersadvies rust, ver van telefoons en computers.’
Maar Michaels dochter Paris kwam met een heel andere lezing: ‘Het klopt, mijn oma is vermist. Ik wil dat ze NU thuiskomt’, twitterde ze.
Dinsdag liet ze eveneens via Twitter weten dat ze haar oma al negen dagen moet missen. Neef TJ reageerde dezelfde dag dat hij het ‘oneerlijk’ vindt wat haar en haar broers wordt ‘aangedaan’.

De escalatie:
De politie kwam eraan te pas, maandag bij het familiehuis van de Jacksons, nadat Janet en Jermaine naar verluidt hadden geprobeerd de kinderen van Michael mee te nemen. Op internet verscheen een video: de kinderen en Jermaine en Janet stappen uit verschillende zwarte SUV’s. Dan probeert Janet op de oprit de mobiele telefoon van haar nichtje Paris af te pakken. Er zouden – buiten beeld – ook klappen zijn gevallen. Prince, Paris en Blanket zijn inmiddels overbracht naar ‘een veilige plek’. Via de rechtbank wordt geprobeerd het contact tussen de kinderen en hun oma, de rechtmatige voogd, te herstellen. In de tussentijd probeert neef TJ tijdelijk de voogdij te krijgen. Volgens showbizzwebsite TMZ zouden de kinderen dat zelf ook graag willen.

Hoe het allemaal begon:
Met een ruzie om de nalatenschap van de in juni 2009 overleden Michael Jackson. Moeder Katherine krijgt 20 procent, maar Michaels acht broers en zussen en zijn vader Joe niks. Vijf van Michaels broers en zussen menen dat het testament nep is. Op de dag in 2002 dat Michael het document in Los Angeles zou hebben getekend, was Michael volgens hen in New York. Ze beschuldigen de executeurs-testamentair van fraude, en misleiding van moeder Katherine.
Maar de twijfel over de echtheid van het testament werd twee jaar geleden in de rechtbank al beslecht: de rechter oordeelde aan de hand van getuigen dat het document rechtsgeldig is. Ook in hoger beroep en voor het hooggerechtshof van de staat Californië bleef die uitspraak overeind. Een vorige week verzonden brief van de vijf Jacksons, waarop onder andere nieuwszender CNN de hand wist te leggen, vraagt om het ontslag van de executeurs-testamentair. Volgens Jermaine probeert het andere deel van de familie daar nu de aandacht van af te leiden. Overigens sloot Michael Jackson in een vroegere versie van het testament zijn broers en zussen ook al uit van geld of bezittingen uit zijn nalatenschap.

De publiciteit:
Tito liet zich dinsdag interviewen door showbizzsite TMZ. Die tekende op dat hij niks meer te maken wil hebben met het complot dat zijn vier broers en zussen hebben gesmeed. Randy belde later die avond in bij het programma van dominee Al Sharpton op de zender MSNBC om zijn versie van de ruzie te delen met het land.
Héél Amerika leeft mee.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.