BOER ZOEKT VROUW IN ALASKA

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
ANCHORAGE (GPD) – In een hoekje van de lobby in Hotel Captain Cook in Anchorage zit een oudere dame. Onder haar zwarte jasje draagt ze een rood, met kant afgezet hemdje. Op de revers prijkt een rode broche in de vorm van een hartje. Haar lippen zijn rood gestift. Tegenover haar zit een jonge blonde man met blauw-groene ogen, wiens biceps bijkans uit zijn witte overhemd barsten.
De dame is Susie Carter, dé koppelaarster van Alaska. De jongeman is John Whipple (28), een vrijgezel die dankzij Carter de liefde van zijn leven hoopt te vinden. Of, beter gezegd, dankzij AlaskaMen. Het populairste tijdschrift van Alaska – een papieren ‘Boer zoekt vrouw’ – wordt al 25 jaar door Carter uitgegeven.
De formule is simpel: stoere foto’s van vrijgezelle vissers, houthakkers en brandweermannen uit Alaska, een korte beschrijving van de persoon op de foto – en vrouwen uit de hele wereld kunnen reageren. En of ze nou mooi zijn zoals Whipple of niet moeders mooiste, Carter laat ze allemaal overkomen als dé droomman. Bovendien: ,,Vrouwen vinden knappe mannen die nog single zijn verdacht. Die zijn vast homo, denken ze dan.”
In de wildernis van Alaska wonen veel meer mannen dan vrouwen. En vind dan maar eens een vriendin of echtgenoot, zegt Carter (69). Het werk is op haar lijf geschreven, zegt ze. ,,Ik was op de basisschool al een match-maker, gaf briefjes aan klasgenootjes waarvan ik vond dat ze bij elkaar pasten.”
In 1987 begon ze met AlaskaMen. Zeven jaar later kwam er ook een website, waarop ze bijhoudt welke mannen bezet zijn. Het bleek een gat in de markt, hoewel sommige vrijgezellen wel even een drempel over moeten voor ze zich opgeven. ,,Ze schamen zich. Er is niks erger in Alaska dan zeggen dat je geen vriendin kunt krijgen.”
Het blad is niet bedoeld voor onenightstands. De mannen – vrijwel allemaal conservatief en christelijk – zoeken een levenspartner.
Whipple stond al eens in het tijdschrift, in 2009. En in 2007 deed hij mee aan het tv-programma From Alaska With Love. Maar hij heeft de vrouw van zijn dromen nog niet gevonden, vertelt hij tijdens zijn ‘sollicitatiegesprek’ voor de AlaskaMen van 2013.
Carter vraagt hem naar zijn hobby’s. ,,Ik jaag graag op beren”, zegt John Whipple. ,,Dat klinkt eng”, reageert Carter. Whipple: ,,Nee, het is juist leuk. En het vlees is lekker zoet door de bessen die ze hebben gegeten.”
Carter kijkt er niet van op. Ze heeft alles al gehoord en zit vol anekdotes. Over de carrièrevrouw uit New York die hevig verliefd werd op een Alaskaanse man die haar uitnodigde om te gaan kajakken. Heb je haar verteld wat ze aan moet trekken, vroeg Carter nog bezorgd. Niet nodig, wuifde de man weg, dat weet ze vast wel. ,,Ze kwam opdagen in een strakke minirok en op tien centimeter hoge stilettohakken”, lacht Carter.
Of de keer dat een vrijgezel verliefd werd op een foto – ze leek op Goldie Hawn – en de dame uitnodigde. Carter werd door de man gebeld toen hij zijn ‘Goldie’ net had ontdekt op het vliegveld. ‘Susie’, fluisterde hij, ‘ik zie haar nu. Ze weegt 180 kilo en heeft geen tanden. Help me’. ,,Ik heb de dame toen maar gebeld om te zeggen dat hij verhinderd was.”