DE ‘FIRST LADY’ STAAT ER, NU ROMNEY NOG

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
TAMPA (GPD) – Het hele plaatje klopte: rode zijden jurk, rode lippen, rode nagels. En toen Ann Romney bij opkomst van nervositeit ook nog even een Marilyn Monroe-achtig hupje maakte, had ze de harten van de duizenden Republikeinen in het Tampa Bay Times Forum al gestolen. ,,Deze vrouw is onze First Lady”, concludeerde Pamela Burruel uit Arizona met tranen in haar ogen.
Ann Romney, die haar man Mitt tijdens de campagne vaak alleen introduceerde, gaf dinsdagavond (lokale tijd) haar eerste, lange speech voor het Republikeinse partijcongres in Florida. Thuis voor de buis keken ook nog eens miljoenen mensen. Het campagneteam van haar man gaf haar een opdracht mee: toon het menselijke gezicht van je echtgenoot, spreek het afstandelijke beeld wat van hem leeft tegen, geef vrouwen een reden om op hem te stemmen. De strijd om de vrouwenstem zou Romney volgens de peilingen ruim verliezen van zijn Democratische opponent Barack Obama.
De 63-jarige Ann deed op deze ‘ladies night’ precies wat ze moest doen. Haar toespraak was persoonlijk en ontwapenend. Hoe ze als meisje van zestien verliefd werd op die lange man die haar aan het lachen maakte. Dat ze jong trouwden en in een kelderappartement woonden waar het bureau bestond uit twee zaagbokken met een deur erop en de strijkplank die dienst deed als eetkamertafel. Op die geïmproviseerde eetkamertafel werd vaak pasta met tonijn geserveerd. De bedoeling van het inkijkje is duidelijk: miljonair Romney moest ooit ook gewoon de eindjes aan elkaar knopen. Het is hem niet aan komen waaien en hij heeft hard moeten werken voor zijn succes.
,,Een sprookjeshuwelijk was het niet. Sprookjes hebben geen hoofdstuk over lange winterdagen waarop alle vijf de kinderen tegelijk aan het huilen zijn, geen hoofdstuk dat borstkanker of MS heet”, sprak Ann, terwijl ze de obstakels benoemde die het paar op hun weg vond. Vrouwen in het publiek hielden met moeite hun ‘I love Ann’ bordjes boven hun hoofd; ze hadden een hand nodig om een traantje weg te pinken. Amy Casner uit de cruciale staat Ohio zegt in de wandelgangen dat Ann het ‘vrouwenprobleem’ van haar partij heeft opgelost.
,,Als ze nou geen fatsoenlijke zin had kunnen uitspreken, dan was het een ander verhaal geweest. Maar ik zag een intelligente, welbespraakte vrouw die er ook nog eens schitterend, bijna koninklijk uit zag”, zegt de gedelegeerde met een rood-wit-blauwe verenboa om haar nek, die eerder op de dag meehielp bij de officiele nominatie van Mitt Romney tot presidentskandidaat.
,,Het is duidelijk dat het huwelijk van de Romneys gebaseerd is op gelijkwaardigheid.” Ann sprak niet alleen vrouwen aan. Henry Teich, wiens cowboyhoed verklapt dat hij één van de 155 gedelegeerden uit Texas is, wandelt na afloop van de eerste dag met een ‘ik hou van Ann’-bord onder zijn arm naar buiten. ,,Ik heb groot respect voor haar. Ze liet zien dat zij ook worstelen met de problemen waar iedere Amerikaan mee worstelt. Ann heeft het laatste beetje twijfel over Mitt bij mij weggenomen.” Maar hoe indrukwekkend het optreden van Ann ook was, zij kan haar man ook in de schaduw stellen. Mitt Romney moet namelijk donderdagavond de conventie nog toespreken. En Ann heeft de lat hoog gelegd. Heel hoog.