INTRIGES IN COWBOYLAARZEN: DALLAS IS TERUG!

De acteurs zijn een beetje ouder, maar afgezien daarvan gaat Dalles 2012 verder waar het in 1991 gebleven was. De familie Ewing is terug, compleet met de bekende cliffhangers.

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Larry Hagman is inmiddels tachtig. Maar dat weerhield hem er niet van om zijn cowboylaarzen aan te trekken en cowboyhoed op te zetten en voor de tweede keer in zijn leven in de huid van J.R. Ewing te kruipen. Dit keer moeten hij en zijn broer Bobby Ewing (Patrick Duffy) het echter met een plek op de achterbank doen. De nieuwe serie draait namelijk om hun beider zonen: John Ross en Christopher.
Voor het verhaal maakt dat niks uit. Het leven van de Ewings draait nog altijd om olie en het vee op de ranch. John Ross en Christopher hebben een aardje naar hun vaartjes, compleet met de ruzies en intriges die deze karakterbotsingen uitlokken. John Ross heeft olie gevonden op Southfork Ranch, de Texaanse megaboerderij van zijn oom Bobby. Met dollartekens in zijn ogen wil hij koste wat het kost boren, maar zijn oom en neef Christopher liggen dwars.
Bij de casting van de nieuwe hoofdrolspelers hebben de makers geput uit het adressenbestand van Desperate Housewives. John Ross wordt vertolkt door Josh Henderson, die in Desperate Housewives het neefje van Edie speelde. Jesse Metcalfe speelt Christopher. Hij had in dezelfde serie de rol van mooie tuinman waarmee Gaby een affaire had. Ook het gezicht van de derde vrouw van Bobby, Ann, is bekend uit Desperate Housewives. Brenda Strong was Mary Ellen Young, die vanuit haar graf het verhaal van de andere huisvrouwen vertelde. Maar er is niet alleen jong talent, want naast Hagman en Duffy keert ook Linda Gray (Sue Ellen) terug. Ze heeft voorgoed afscheid genomen van drankfles waar ze in de originele serie nogal eens naar greep én van echtgenoot J.R., maar heeft er een invloedrijke politieke carrière voor teruggekregen.
De geruchten over een ‘Dallas 2.0’ werden voor het eerst gehoord in 2010. Bij de Amerikaanse première van het eerste seizoen in juni was het 34 jaar na de première van de originele serie.
Dallas geldt nog altijd als de moeder aller soapseries. De serie was voor het eerst te zien op de Amerikaanse tv op 2 april 1978. Zender CBS had het aangekocht als 5-delige miniserie, maar Dallas was zo populair, dat er al snel een vervolg aan werd gegeven. Uiteindelijk stopte de serie na veertien seizoenen in 1991. Ook in Nederland was Dallas populair. De AVRO zond de serie uit, met wekelijks zo’n 7 miljoen kijkers. Maar toen het aantal daalde naar 3,5 miljoen, stopte de AVRO met de uitzendingen. De seizoenen acht tot en met veertien zijn in Nederland niet te zien geweest. Net5 pakt nu de draad weer op.
Dallas stond bekend om de cliffhangers, de spannende laatste afleveringen van het seizoen die kijkers op het puntje van hun stoel lieten zitten en de lange wachttijd op het volgende seizoen deden vervloeken. De aflevering waarin het de vraag was wie J.R. had neergeschoten, wordt gezien als een goed voorbeeld. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen, waarin het antwoord werd gegeven, trok in de VS 83 miljoen kijkers. Dat was toen een record.
Het vervolg van Dallas is niet zo populair. Voor de dubbele eerste aflevering schakelden bijna 9 miljoen kijkers in. Daarna hielden de besognes van de familie Ewing iedere woensdag gemiddeld zo’n 4 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Het was daarmee de populairste serie deze zomer.
Maar niet alleen de kijkers zijn blij. Dallas 2012 ontleent niet alleen de titel aan de stad in Noord-Texas, maar werd er – in tegenstelling tot de moederserie in 1978 – ook opgenomen. Het zorgde voor een piek in het toerisme voor de stad. De gemeenteraad beloofde het productiebedrijf Warner Horizon 200.000 dollar (160.400 euro) voor ieder volgend seizoen. De eerste cheque heeft het bedrijf al binnen, want zender TNT heeft al een tweede seizoen besteld.

Kader
Even het geheugen opfrissen, wie is wie:

* J.R. Ewing (Larry Hagman): De vader van John Ross lijkt in het begin van de serie niet op de sluwe, harteloze baas van Ewing Oil die hij in de originele serie was. Hij zit in een verpleeghuis, waar hij wordt behandeld voor een depressie. Al snel wordt duidelijk dat hij zijn streken niet verleerd is.

* Bobby Ewing (Patrick Duffy): Familieman met het hart op de juiste plaats en de absolute tegenpool van zijn broer J.R. Is de eigenaar van Southfork Ranch.

* John Ross Ewing (Josh Henderson): De zoon van J.R. lijkt zijn exacte kopie: hij denkt maar aan twee dingen: olie en geld.

* Christopher Ewing (Jesse Metcalfe): geadopteerde zoon van Bobby, maar lijkt zijn karaktereigenschappen toch te hebben geërfd. Hij is, hoe kan het ook anders, de tegenpool van zijn neef John Ross, is niet geïnteresseerd in de olie die op de ranch te vinden is, maar verdiept zich in alternatieve energie.

* Elena Ramos (Jordana Brewster): Ooit de dochter van de hulp, later de verloofde van Christopher. Maar van een huwelijk komt het niet, waardoor Elena in de armen van John Ross troost vindt.

* Rebecca Sutter (Julie Galonzo): Trouwt met Christopher in de eerste aflevering. Onthoud die naam! De lieflijke Rebecca houdt een geheim verborgen…

* Sue Ellen Ewing (Linda Gray): Moeder van John Ross, die sinds de scheiding van J.R. invloedrijk is geworden en het gouverneurschap van Texas ambieert.

* Ann Ewing (Brenda Strong): De derde vrouw van Bobby en een oude vriendin van Sue Ellen.