DE MENS MITT IS NOG NIET VERKOCHT AAN DE KIEZER

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
TAMPA (GPD) – Onbedoeld legde Mitt Romney donderdagavond (lokale tijd) de vinger op de zere plek. De presidentskandidaat vroeg zich op de slotdag van de Republikeinse conventie hardop af of er niet iets mis is als de kiezers enthousiaster waren op de dag dat zij op Barack Obama stemden, dan na vier jaar van zijn presidentschap. Want juist aan enthousiasme bij de Republikeinse achterban ontbreekt het Romney vanaf het begin.
Na zijn afsluitende speech, die eindigde met een stappenplan om twaalf miljoen banen te creëren, dwarrelden 120.000 rood-wit-blauwe ballonnen naar beneden en klonk er hard applaus. Maar is de Republikeinse partij erin geslaagd om hun presidentskandidaat Mitt Romney aan de Amerikaanse kiezer te verkopen?
Romney, vaak omschreven als houten klaas of robot, moest tijdens de Republikeinse conventie in Tampa, Florida een menselijk gezicht krijgen. Dus vertelde een echtpaar dat Mitt vanuit zijn mormoonse kerk hun terminaal zieke zoontje hielp zijn testament op te maken. Benadrukte de oprichter van kantoorzaak Staples, waarin Romney investeerde, dat Mitt kilometers omrijdt om 50 cent te besparen op paperclips. En verklaarde een collega-politicus uit Massachusetts, de staat waar Romney gouverneur was, dat Mitt authentiek is. Het waren mooie, emotionele speeches op de laatste conventiedag. Maar het probleem: het moet allemaal expliciet worden gezegd. Het spreekt niet vanzelf. Dat blijft Romney’s achilleshiel.
Daarom leek de conventie vooral een open sollicitatie voor de kanshebbers bij de volgende presidentsverkiezingen in 2016. De speeches van New Jerseys gouverneur Chris Christie, oud-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice en de Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio uit Florida, die Romney introduceerde, waren indrukwekkend en klonken bijna presidentieel. Ze hadden één ding gemeen: ze spraken meer over zichzelf en over de staat van het land, dan dat ze de loftrompet staken over Romney. Ook de andere sprekers leken liever te hameren op Obama’s zwakke punten dan dat ze Romney’s kwaliteiten onderstreepten.
En dat op een conventie die bedoeld was om Mitt Romney voor eens en altijd op het netvlies van de Amerikaanse kiezers te branden. Eerder deze week gooide tropische storm/orkaan Isaac de zorgvuldige planning in de war. De eerste dag van de vierdaagse conventie werd door de dreiging van harde wind en stortregens afgeblazen, waardoor de Republikeinen hun programma in drie dagen moesten proppen (de Democraten, die komende week aan de beurt zijn, hadden al gekozen voor een driedaagse conventie).
Hoewel Isaac Tampa spaarde, raasde de storm op New Orleans af, exact zeven jaar na de verwoestende orkaan Katrina. De conventie die de nieuwsuitzendingen in de VS een week lang had moeten domineren, concurreerde plots met verslaggevers die Florida voor Louisiana hadden verruild en daar deden alsof de wereld verging. Zo moest Romney zijn schijnwerper delen met natuurgeweld. Vervelend voor een presidentskandidaat die bij veel Amerikanen nog altijd onbekend is. En onbekend maakt onbemind. Hij heeft tot de verkiezingen nog 66 dagen om daar verandering in te brengen.