DIRTY HARRY ‘HELPT’ MITT ROMNEY

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
TAMPA (GPD) – ,,Go ahead…”, begint Clint Eastwood. Het publiek smult en maakt de vaak geciteerde quote uit Dirty Harry-film Sudden Impact af: ,,Make my day!” De 82-jarige acteur, regisseur en politicus – hij was in de jaren tachtig burgemeester van het Californische Carmel – sprak donderdagavond als verrassing het Republikeinse partijcongres toe. De acteur voerde een soort sketch op, waarin hij in gesprek ging met president Barack Obama, op het podium vertegenwoordigd door een lege stoel. ,,Het wordt tijd dat iemand anders de problemen gaat oplossen”, zei Eastwood. ,,Het is tijd voor een zakenman. Dus als u een stapje opzij doet, dan kan Mitt het overnemen. U mag het vliegtuig houden – niet de grote, maar misschien wel een kleinere.” En weer ging er een lachsalvo door het Tampa Bay Times Forum. Dat hij na afloop veel kritiek kreeg voor zijn ‘rare’ geïmproviseerde optreden, binnensmonds sprak en daardoor slecht te verstaan was, deerde het publiek niet. Dat moest vooral lachen om de vileine anti-Obama-grapjes van Eastwood.
Sinds dinsdagavond gonsde het in Tampa van de geruchten. Er werd een lege plek ontdekt in het zo strak geregisseerde sprekersschema van de Republikeinse conventie. Zou de Grand Old Party dan toch een verrassing in petto hebben? Sarah Palin,speechwonderen vicepresidentskandidaat van vier jaar geleden, zou ze dan toch…? Maar al snel zong de naam van Clint Eastwood rond. De legendarische Hollywoodster sprak begin augustus zijn steun uit voor Romney, net als acteur Jon Voight – de vader van Angelina Jolie.
Een beetje verwarrend was dat wel, want in februari speelde Eastwood nog de hoofdrol in de minutenlange reclame voor het Amerikaanse automerk Chrysler die tijdens de Super Bowl werd uitgezonden. Halftime in America, zo heette de spot, werd direct na de première door iedereen uitgeroepen als pro-Obama-commercial. De president heeft immers de auto-industrie van een zeker faillissement gered en door de titel leek het een oproep voor een tweede termijn voor Barack Obama. Eastwood zelf zag dat niet zo. Hij vond het een reclame voor de bevlogenheid van Amerika.