SCHIJNWERPERS ZWAAIEN NAAR OBAMA EN DE DEMOCRATEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
THOMASVILLE/CHARLOTTE (GPD) – Voor Jim Wiggins was de afgelopen week een goede week. De vicevoorzitter van de campagnecommissie van de Republikeinen in het stadje Thomasville in Georgia kwam ‘zijn’ presidentskandidaat Mitt Romney vanwege de partijconventie in Florida overal tegen: op tv, in kranten en op de radio. ,,Ik vrees dat het komende week wel anders zal zijn.”
Want vanaf morgen (dinsdag) verschuift de focus 935 kilometer van Tampa, Florida naar Charlotte in North Carolina. Daar eisen de Democraten de schijnwerper weer op. Zij brengen het zware geschut in stelling: first lady Michelle Obama, oud-president Bill Clinton en president Barack Obama zelf moeten de Amerikaanse kiezer Mitt Romney doen vergeten.
Erg moeilijk zal dat niet zijn. De kijkcijfers van de live-uitzendingen van de Republikeinse partijconventie waren teleurstellend en de eerste peilingen laten slechts een bescheiden stijging voor Romney zien. Een domper voor de Republikeinen, want doorgaans levert zo’n conventie een flinke, al dan niet tijdelijke, piek in de peilingen op. En dan staan de Democraten ook nog eens te trappelen om de aandacht weer naar zich toe te trekken.
Clinton, geen vanzelfsprekende vriend van Obama sinds die zijn vrouw Hillary bij de voorverkiezingen in 2008 versloeg, zal Obama woensdag officieel nomineren als de presidentskandidaat van de Democraten. De nog altijd populaire oud-president moet de kiezers ervan doordringen dat Obama’s economische plan het juiste is voor het land. Onder de andere sprekers is ook Desperate Housewives-actrice Eva Longoria. Zij moet de vrouwen – onder wie Obama het volgens de peilingen goed doet – en de latino’s aanspreken.
De toespraak van de president is donderdag niet in de arena (zo’n twintigduizend zitplaatsen) waar de rest van de conventie gehouden wordt. Nee, Obama pakt het grootser aan. Hij kiest voor het grote Bank of America-stadion, met een capaciteit van bijna 74 duizend man, waar hij belooft een concreter verhaal te houden dan de wat algemene toespraak van Romney.
Het zal gaan over zijn bekende stokpaardjes: banen scheppen, bescherming van de middenklasse en hogere belasting voor de rijken. Daarmee hoopt hij het enthousiasme van 2008 terug te winnen en de kiezers te overtuigen om hem tweede kans te geven.
Het podium deelt hij daarom dan wel met sterren als Mary J. Blige, James Taylor, Earth, Wind & Fire en de Foo Fighters. Ook de gewone Amerikaan kan voor de slotavond van de conventie een kaartje krijgen; een volgepakt stadion doet het immers goed op tv.
Als het aan de Republikeinse Wiggins ligt, zal het niet baten. Volgens hem heeft Obama na vier jaar presidentschap zijn kans verspeeld.
,,We waren allemaal trots toen een zwarte president gekozen werd. Obama is een fantastische spreker en hij heeft een goed hart. Maar hij heeft het niet waargemaakt en veel kiezers teleurgesteld. Ik zie Romney als de vader en Obama als de moeder. De moeder wil nieuwe schoenen, ook al is daar geen geld voor en de vader zegt: ho eens even, dat kunnen we nu niet betalen. Het is tijd voor zo’n zakenman als president.”