ZONDAGSSCHOOLLERAAR JIMMY CARTER BEKRITISEERT OBAMA

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
PLAINS (GPD) – Jimmy Carter vouwt zijn handen en schudt moedeloos het hoofd. Dankzij de ‘hele stomme’ uitspraak van het hooggerechtshof die het mogelijk maakt om vrijwel ongelimiteerd geld te pompen in politieke campagnes, is het kiessysteem verworden tot ‘één van de slechtste ter wereld’.
De 87-jarige oud-president van de VS spreekt vandaag (dinsdag) met een videoboodschap de Democratische conventie in Charlotte toe. Tijdens de zondagsschool in de Maranatha Baptist Church nam hij daar alvast een voorschot op. Carter verzorgt in de kerk van zijn geboorte- en woonplaats Plains regelmatig de Bijbelstudie.
Voor hij aan de Heilige Schrift toekomt, is er kritiek op zijn partijgenoot Barack Obama, die in 2008 beloofde de manier waarop geld invloed heeft op beleid aan te pakken. ,,Dat heeft de president niet waargemaakt. Hij sloeg publieke campagnefinanciering af zodat hij onbeperkt geld kon inzamelen. Nu wordt dat allemaal gebruikt om de reputatie van de tegenpartij te vernietigen.”
Zijn blauwe ogen staan treurig, zijn schouders hangen, waardoor zijn donkerblauwe colbert vóór langer lijkt dan achter. ,,In mijn tijd was dat anders. Ik haalde nul dollar op”, zegt Carter. ,,En als ik het over mijn rivalen Gerald Ford of Ronald Reagan had, noemde ik hen ‘mijn gedistingeerde tegenstander’.”
De oud-president week met zijn opmerkingen af van zijn eigen regels. Over politiek wordt tijdens de zondagsschool niet gesproken, drukte Jan Williams de 75 aanwezigen vooraf op het hart. ,,Hij is hier niet als oud-president. Hij is geen entertainment, maar hij is hier om met ons god te aanbidden.”
Miss Jan, zoals ze in het 776 zielen tellende dorp bekend staat, is oud-lerares van Carters jongste dochter Amy. Nu runt ze de plaatselijke bed and breakfast en leidt ze de zondagsschool. Het is rustig. ,,Maar ik heb ook al eens 878 mensen gehad. Dat was een uitdaging.”
In Plains is Carter niet Mister President, maar gewoon Mister Jimmy. Sinds zijn achttiende geeft hij les bij de zondagsschool. Hij verliet de Southern Baptist Convention uit onvrede over hun ongelijke behandeling van vrouwen en sloot zich toen hij president af was in 1980 aan bij de Maranatha Baptist Church. Het is niet toevallig dat de les gaat over een sterke vrouw: Debora, de profeet en militaire leider uit het Oude Testament.
Zijn pleidooi voor gelijke rechten voor vrouwen en ook voor Afro-Amerikanen past bij de ‘Mister Jimmy’ die de inwoners van Plains al hun hele leven kennen. Williams: ,,We voelen ons gezegend hem in ons midden te hebben.”
Die zegening heeft wel wat voeten in de aarde. Carter wordt vergezeld door tien agenten van de Secret Service. Iedere auto wordt gecontroleerd. Tassen van bezoekers worden doorzocht en zij kunnen de kerk pas betreden nadat een agent een metaaldetector over hun lichaam heeft gezwaaid.
Voor advocaat Stacey Blackmon is dat begrijpelijk, vooral omdat alle aanwezigen na afloop van de zondagsschool met de oud-president en zijn vrouw Rosalynn op de foto mogen. ,,Het was een geweldige ervaring, en van Carters terechte kritiek op campagnefinanciering werd ik helemaal blij.”

Kader:
Oud-president Jimmy Carter wil voor hij met de zondagsschool begint weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Uit welke staten komen de bezoekers? Uit welke landen? Bezoek uit Nederland krijgt ,,Ik ken koningin Beatrix goed”, te horen. ,,Het skiongeluk van één van haar zonen heeft ons erg geschokt”, zegt Carter voordat hij aan de aanwezigen uitlegt wat er in februari met prins Friso in Oostenrijk is gebeurd. ,,Rosalynn en ik blijven voor hem bidden.”